banner388

Vatandaşlara Müjde ! Son Başvuru Tarihi...

Vergi borcu, prim borcu, trafik cezası, öğrenim kredisi borcu ve su borcu gibi borçların yapılanmasında süreç başladı.

Vatandaşlara Müjde ! Son Başvuru Tarihi...

Vergi borcu, prim borcu, trafik cezası, öğrenim kredisi borcu ve su borcu gibi borçların yapılanmasında süreç başladı.

22 Ağustos 2016 Pazartesi 11:01
Vatandaşlara Müjde ! Son Başvuru Tarihi...

Vatandaşların 31 Haziran 2016 tarihine kadar olan bütün vergi borcu, prim borcu, trafik cezası, öğrenim kredisi ve katkı kredisi borçlarına yapılandırma imkanı sağlamış olan yasa, yürürlükte. Vatandaşlar, başvuru yapıp borçlarını yapılandırabilecekler. Vatandaşların gecikme zammı ile faizi silinerek, bunların yerine enflasyon güncellemesi yapılacak ve böylelikle borç düşecek. İsteyen vatandaş peşin, isteyen de taksit ile ödeme yapacak.

Bu imkandan yararlanabilmenin ipuçları:

‘‘BAŞVURUNUN TARİHİ’’

Yapılandırma için başvuru 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılacaktır.

‘‘BAŞVURUNUN YAPILACAĞI YERLER’’

Prim borcu olan vatandaşlar yaplandırma yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuracaklar. Vergi borcu, trafik cezası, öğrenim kredisi ve katkı kredisi borcu olanlar ise yapılandırma yapılması için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden veya bağlı olduğu vergi dairesine bizzat ya da posta yolu ile başvuru yapılabilecekler. Birden çok vergi borcu olanlar ise her bir borç için vergi dairesine ayrı ayrı başvuru yapacaklar. Emlak vergisi olanlar ve su borçları olanlar için başvuru adresleri ise belediyelerdir.

‘‘ ÖDEMELER NE KADAR SÜRE İLE YAPILACAK’’

İsteyen vatandaş peşin, isteyen vatandaş da taksitli ödeme yapabilecek. Taksitli ödeyecekler, 2 ayda bir ödeme yapacak. Böylelikle 6 ay boyunca taksiti seçen 12 ayda, 9 taksit seçeneğini seçmiş olan 18 ayda, 12 taksit seçeneğini seçmiş olan 24 ayda, 18 taksit seçeneğini seçen vatandaş ise 36 ayda borcunu ödeyebilecek.

‘‘PEŞİN ÖDEME YAPACAK OLANLAR’’

Peşin ödeme yapacak olan kişilere Yİ-ÜFE oranları üstünden hesaplanacak olan tutardan %50 indirim yapılacaktır. Peşin ödeme yapacak olan kişiler Maliye'ye olan borçları için 30 Kasım 2016 tarihine kadar, prim borçları olanlar için ise 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapılacaktır.

 ‘‘TAKSİTLE ÖDEME’’
Ana para ile yurt içi ÜFE'ye göre hesaplanmış olan tutar:
6 taksit 1,045
9 taksit için 1,083
12 taksit için 1,105
18 taksit için ise 1,15 katsayısı ile çarpılıp bulunmuş olan rakam taksit sayısına bölünerek 2'şer aylık dönemler olarak ödenecek olan taksit tutarı hesaplanacaktır. İlk taksitlerin ödemesi ise Maliye'ye borcu bulunan kişiler için 30 Kasım 2016 tarihine kadar, prim borçları olan vatandaşlar için ise 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapılacaktır.

‘‘KREDİ KARTLARI İLE ÖDEME’’

Borcun kredi kartı ile peşin veya da taksit ile ödenmesi mümkündür. Kredi kartı ile ödeme yapıldığı zaman, işlemin tarihinden itibaren borç ödenmiş sayılacaktır. Kredi kartı ile bir ya da birden çok taksit ödenebilecektir. Taksitlerin ödenmesi halinde kredi kartının kullanımıyla kaynaklı bankaya olan borç, taksitin bulunduğu ayda hesap ekstrelerine yansıyacaktır.

‘‘154 BİN LİRA İSE 109 BİNE İNECEK’’

Maliye’ye Şubat ayında 2013 yılında ödenmesi gereken tutar 100 bin lira borç, bugün itibari ile 154 bin 400 liraya çıktı. Yapılandırma genelinde 54 bin 400 lira tamamen silinip onun yerine Yİ-ÜFE'ye göre hesaplamalar yapılacaktır. Bu hesaplama sonucunda ise karşımıza çıkacak olan rakam 18 bin 960 lira olacak. Yani eki borç 154 bin 400 liradan 118 bin 960 liraya (100 bin TL ilk borç + 18 bin 960 TL Yİ-ÜFE hesaplamasından sonra tutar) düşecektir.

‘‘TRAFİK CEZASI 442 YERİNE 167 LİRA ÖDENECEK’’

Nisan ayında 2013 yılı itibari ile 150 lira olarak kesilmiş olan trafik cezası borcu, yapılandırma olmadıysa bugün 442 lira tahsil edilecektir. Yapılandırma kapsamına giren bu borcun 292 liralık faizi silinecek, onun yerine asıl borca 33 liralık Yİ-ÜFE bir tutar eklemesi yapılacaktır. Yani borç 442 liradan 183 liraya düşecektir.

‘‘PEŞİN ÖDEMELER’’

Eğer peşin ödeme yapılacaksa, Yİ-ÜFE tutarı 33 liradan %50 indirim alacaktır. Toplam da borç 167 liraya inecektir.

 ‘‘TAKSİTLİ ÖDEMELER’’

183 liradan belirlenmiş olan borç tutarı, belirlenen katsayı oranı ile artırılıp  tahsil edilecektir.

Son Güncelleme: 22.08.2016 11:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.