banner388
banner390
banner410
banner408

Vatandaşın Cebi Rahatlayacak

EKK toplantısında alınmış olan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz gün kamuoyuna açıklamış olduğu kararlar hem piyasayı hemde vatandaşın cebini rahatlatıyor.

banner269

Vatandaşın Cebi Rahatlayacak

EKK toplantısında alınmış olan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz gün kamuoyuna açıklamış olduğu kararlar hem piyasayı hemde vatandaşın cebini rahatlatıyor.

23 Eylül 2016 Cuma 09:09
Vatandaşın Cebi Rahatlayacak

Lüks tüketim ile cari açığın artmasını önlemek hedeflendiği kararların hayata geçmesi ile son çeyrekte büyümenin ivme kazanması beklenmekte. Kararlar alındığında bir tek ekonomik ve sosyal boyutta değil, psikolojik etki de dikkate alınmıştı. 15 Temmuz tarihli darbe girişiminin ardından toplumun bazı bölgelerinde oluşan aşırı temkinli havanın dağıtılarak, hem vatandaşlara hem de hem piyasaya güven vermesi hedeflenmişti. Kredi kartında taksitlerin bazı ürünlerde yasaklanıp, bazı ürünlerde ise 9’la sınırlandırılmış olması, tüketici kredilerinde maksimum seviyenin 36 ay olarak belirlenmiş olması piyasayı daraltmış, ilk çeyrekte harcamaların, önceki döneme göre 15 milyar TL gerilemesine neden olmuştu. Senenin ilk çeyreğinde 4.7 olan büyüme, ikinci çeyreğinde ise 3.1 olarak gerçekleşti. Yeni tedbirlerle ise kişi başına 683 liralık ek harcama imkânı sağlandı. Diğer bir taraftan ise yeni kararlarla lüksün teşvikinin önlenmesi hedef olarak belirlendi.

Bu kararlar doğrultusunda harcamaların 15-20 milyar lira artış göstermesi, büyümenin hızlanması da beklenmekte. Doğu ve Güneydoğu’da gerçekleştirilecek olan yatırımların tüketim ürünlerine yönelmesi de söz konusu olan başka bir etki.
 
İŞTE YENİ KARARLAR
* Kredi kartlarında 9 olan taksit sayıları 12’ye çıkarıldı.
* Kredi kartlarının limiti, asgari ücretin tam 4 katı olan 5200 TL’ye yükseldi.
* Kart ile kredi taksitlerine ödeme yapamayanlar için 1 defaya mahsus olmak üzere 72 ay yeniden yapılandırma imkânı sunuldu.
* Alkol, kozmetik birde ofis malzemeleri ile doğrudan pazarlamada kullanılan taksit yasağı devam edecek.
* Havayollarında, seyahat acentelerinde, taşımacılıkta, konaklama ve sağlık hizmetlerinde taksit yasağına tabi tutulacak.
* Elektrik-elektronik eşya birde bilgisayarlarda taksit sayıları artırılmadığı gibi, 9’dan 6’ya indirildi.
* Market, cep telefonu ve akaryakıta taksit getirilmedi.
* Önceden bir konutun % 75’i kredilenirken, artık %80’i için kredi kullanılabilecek. 
 

Son Güncelleme: 23.09.2016 12:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.