banner388

Üreticiye kötü haber! Yüzde 100 zam yapıldı

Çiftçilerin belini bükecek haber geldi. Yem fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldı.

Üreticiye kötü haber! Yüzde 100 zam yapıldı

Çiftçilerin belini bükecek haber geldi. Yem fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldı.

28 Eylül 2018 Cuma 16:27
Üreticiye kötü haber! Yüzde 100 zam yapıldı

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, yem fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldığını kaydetti. Başkan Yılaz, "Süt ürünlerinde ise yüzde 80'e varan artış var. Bu rakamlar sistemin sıkıntısını üreticinin çektiğinin en büyük göstergesi. Krizi yaşayan, hisseden daima üreticidir" ifadelerini kullandı.

ÇİĞ SÜTÜN LİTRESİ 2 LİRAYA ÇIKARILMALI

13 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük birliği unvanına sahip Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, et ve süt ürünlerine yapılan zamlardan en çok etkilenen üreticilerin ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade etti.

Başkan Yıldız, Konya'da yıllık 1 milyon sütün üretildiğini dile getirdi. Ülkede en çok et ve süt üretiminin Konya'da yapıldığını ifade eden Başkan Yıldız, olumlu veya olumsuz her gelişmenin kendilerini birinci derecede etkilediğini vurguladı.

EN BÜYÜK GİDER YEM

Yıldız, üreticinin merkezinde süt sektörünün bulunduğunu ve en çok giderin ise yem olduğunu söyledi.

Artışların yüzde 100 olduğunu ifade eden Yıldız, "Mücadelemiz yıl başında başlamıştı. O zaman sayın Bakana bunu arz etmiştik. Kilogramına 5 kuruşluk süt desteği, 12 kuruşa çıkarılmıştı. Örtülü bir yem desteği verilmişti. O günün şartlarında bu yetiyordu. Son geldiğimiz aşamada 6. aya kadar yüzde 50 artış vardı. Son 2 aylık dönemde de yüzde 50'lik bir artış yaşandı" diye belirtti.

İNEKLER KESİLMEYE BAŞLADI

Canı yanan süt üreticilerinin inekleri kesmeye başladığını söyleyen Yıldız şu sözcükleri kullandı:

Yılın başında 1.40 liradan 1,53 liraya çıkan süt fiyatı, 15 Ağustos'ta 1.70 liraya çıktı ama bu bile üreticiye yansımadı. Üreticinin cebine yüzde 9'luk süt zammı yansımadan süt ürünlerinin raflarda yüzde 80 arttığını görüyoruz. Yem fiyatları yüzde 100 artarken süt yüzde 9, süt ürünlerinde ise yüzde 80'e varan artış var. Bu rakamlar sistemin sıkıntısını üreticinin çektiğinin en büyük göstergesi. Krizi yaşayan, hisseden daima üreticidir.

Krizden çıkış yolu üretim deniliyor ama üreticinin bedelini ödediği, bunun altında ezildiği bir yöntem düşünülemez. Artık bunu yaşamaya başladık. Ciddi şekilde inekler kesilmeye başladı. Üretici zarar boyutu arttıkça hayvanlarını kestiriyor. Üretici, '3-5 liraya süt satayım' derdinde değil. 'Yaptığım işten zarar etmeyeyim' derdinde. Yem ve süt sanayisini kontrol edemediğinizde, süt ayak altına düşer ve inekler kesilir. Sektör bir bütündür ve özünde üretici vardır. Koruyamadığımız zaman üreticinin tek çıkış yolu hayvanlarını kesmektir. Başka yolu yok. Şu anda süt verimi düşük ve bazı sıkıntıları olan hayvanlar kesiliyor ama derinleştikçe işletmenin geleceği gebe hayvanlar da kesilecektir. Bunu geçmişte yaşadık. Gidişat da bu yönde.

Son Güncelleme: 28.09.2018 16:54
Anahtar Kelimeler:
ZamEtüreticiInekSütYem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Akif 2018-09-28 20:27:47

Kriz miriz yok kardeşim yapmayın

Avatar
Dönerci Hasan usta 2018-09-28 17:09:06

Herşeye çözüm var da bu sığır yemi tavuk yemi ithal buna çözüm yok bu nasıl iş elin gavuruna parayı vereceğimize kendi çiftçimize verelim de para ülkemizde dönsün dolansin yazık değil mi köyden göçün ününe gecilse mahsul fazla paraya alınsa da para papaza gitmese ülkemde kalsa.

Avatar
yüksel 2018-09-28 16:43:58

amaç hayvancılığıda bitirmek sıra onda andan sonra gelsin şarbonlu anguslar

Avatar
Tüpçü Fikret 2018-09-28 22:23:14

Bu günler iyi günlerimiz.

Avatar
Murat 2018-09-29 09:39:05

Çok şükür kötü günler geride kaldı. ileride daha kötü günleri göreceğiz.

Avatar
Carsambali 2018-09-29 10:50:25

Kiriz var kardesim bu hukumet yok desede var hersey uvmus gidiyor daha yil sonunu goremeden