banner388

Türkiye, Hindistan'dan yaban sığırı ithal edecek

Türkiye, et fiyatlarında yaşanan artışa çözüm olarak Hindistan'dan canlı hayvan ithal edecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konu ile ilgili açıklama yaptı.

Türkiye, Hindistan'dan yaban sığırı ithal edecek

Türkiye, et fiyatlarında yaşanan artışa çözüm olarak Hindistan'dan canlı hayvan ithal edecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konu ile ilgili açıklama yaptı.

02 Temmuz 2017 Pazar 11:25
Türkiye, Hindistan'dan yaban sığırı ithal edecek

Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye, Hindistan'dan Peoplehagus ve Bibos cinsi olarak bilinen yaban sığırı ithal edecek. Alınan karar doğrultusunda gümrük vergisi yüzde 135'den yüzde 26'ye düşürüldü.


Dünya'dan Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre hükümet, kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışa çözüm olarak Hindistan'dan yaban sığırı ithal etme kararı aldı. Latin Amerika ve Avrupa'da yeterli sayıda hayvan olmaması nedeniyle böyle bir karar alındığı belirtildi.


Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'nin 27 Haziran 2017 tarihli sayısında yayımlanan kararı ile birlikte karkas et, buğday, arpa, canlı sığır ve mısır ithalatında gümrük vergileri düşürüldü.


AĞIRLIKLARI 1 TONA KADAR ÇIKIYOR

Hindistan ve çevresinde yaşayan yaban sığırlarının 2 metre yüksekliğinde, 2.5 ila 3.5 metre  boyunda olduğu, ağırlıklarının ise 1 tona kadar çıktığı belirtildi.


İTHALATI DEVLET YAPACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yurt dışından kesimlik hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı önceki gün yürürlüğe girdi. Bu karar sonrasında, üreticilerimizi, yetiştiricilerimizi endişeye sevk edici bazı spekülatif değerlendirmelerin yapıldığı görülmektedir. Hiçbir üreticimizin, yetiştiricimizin endişe etmesine gerek yoktur. Zira kesimlik hayvan ve karkas et ithalatı, son Bakanlar Kurulu kararı öncesinde olduğu gibi bakanlığımızın yetkisi ve kontrolü çerçevesinde yürütülecektir. Yerli üretimin daralmasına sebep olacak ithalat uygulamalarına kesinlikle izin verilmeyecektir" ifadelerini kullandı.


ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLMEYECEK

Çelik, yapılacak ithalatta üreticinin mağdur edilmeyeceğini belirterek, "Üreticilerimiz, yetiştiricilerimiz rahat olsunlar; üretmeye, ağıllarını, ahırlarını doldurmaya devam etsinler. Üreticilerimizi korumaya da, spekülatörlerle mücadele etmeye de aralıksız devam edeceğiz. Nihai hedefimiz, ülkemizin, coğrafyamızın hayvan varlığını artırarak, kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesidir" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.