banner388

TÜİK, asgari ücret teklifini açıkladı!

Asgari ücret için bugün yapılan toplantıda TÜİK, asgari ücret zammı için aylık harcama tutarını açıkladı.

TÜİK, asgari ücret teklifini açıkladı!

Asgari ücret için bugün yapılan toplantıda TÜİK, asgari ücret zammı için aylık harcama tutarını açıkladı.

17 Aralık 2019 Salı 20:19
TÜİK, asgari ücret teklifini açıkladı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, TİSK'in ev sahipliğinde bugün saat 14.00'te bir araya geldi. 3. toplantının gerçekleşmesiyle, asgari ücret hakkındaki zam da netleşmeye başladı.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapacak.

TÜİK'in teklifi 2 bin 331 TL

Asgari ücret görüşmelerinde Türkiye İstatistik Kurumu, bir işçinin ihtiyaç duyacağı aylık ortalama harcama tutarını belirledi ve rakamı komisyona iletti. Komisyona iletilen rakam, ağır işler için 2 bin 331 TL oldu. Orta işler içinse 2 bin 86 TL olarak bildirildi.

Türk-İş pazarlık yapmayacak

Sendikalar 2020 yılı zam görüşmeleri öncesi birlik kararı almıştı. Komisyonda yer alan en büyük işçi sendikası Türk-İş, 2 bin 578 TL'nin altında pazarlık etmeyeceklerini ifade etmiş, işçinin fedakarlık yapmayacağını aktarmıştı.

TİSK, devlet desteğinin artmasını istiyor

TİSK ise, enflasyonun üstünde zam oranına yanaşmıyor. İlk toplantıdan itibaren enflasyonun üstündeki zam oranının işvereni zorladığını ifade eden TİSK, devletin desteğinin de artmasını istiyor. TİSK, 2 bin 262 TL zam verebileceklerini aktarırken, Türk-İş ile aradaki fark yüzde 15 seviyesinde. Net maaş farkı ise 300 TL'nin üzerinde görülüyor.

Ne zaman belli olacak?

Asgari ücret 4'üncü toplantı sonrası belli olacak. 4'üncü toplantı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek. Taraflar son rakamları iletecek, hükümet fikrini ortaya koyacak ve rakam belli olacak. Ancak ilk asgari ücretin 1 Ocak'ta yatması gerekiyor. Bu nedenle asgari ücret görüşmelerinin 31 Aralık'tan önce sonlanması ve rakamın netleşmesi gerekli. 4'üncü toplantının tarihi şu an için belli değil.

Zam, yüzde 15 olabilir

Yüzde 24 enflasyonun görüldüğü 2018 yılında yüzde 26 gibi rekor düzeyde bir artış gerçekleştirildi. Uzmanlar bu yıl da enflasyonun 2-3 puan üzerinde bir zam bekliyor. Merkez Bankası tahmini baz alınırsa, enflasyon yıl sonu yüzde 12 olacak. Yeni Ekonomi Programı'nda da benzer bir tahmin bulunuyor. Ama bu veriler kapsamında asgari ücrete yüzde 15 zam yapılması güçlü bir ihtimal olarak görülüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Esnaf 2019-12-18 12:16:48

Siz bu devirde o paralarla gecinin inançsız yalan romancılar.satilmislar ayıp ayıp kul hakkıdır bu

Avatar
Recep 2019-12-18 19:18:39

Ayni oranın emekli ayliklarinada yansitilmasi lazim emekliye gelince bütçe herseye paravar