banner388

Taşerona kadro düzenlemesi nasıl olacak?

Taşeron işçilerinin kadroya geçeceğinin açıklanmasının ardından işçilerin kafaları iyice karıştı. Umduğunu bulamaya işçiler hüsranla karşılaştı. Taşerona kadro düzenlemesi nasıl olacak?

Taşerona kadro düzenlemesi nasıl olacak?

Taşeron işçilerinin kadroya geçeceğinin açıklanmasının ardından işçilerin kafaları iyice karıştı. Umduğunu bulamaya işçiler hüsranla karşılaştı. Taşerona kadro düzenlemesi nasıl olacak?

08 Aralık 2017 Cuma 09:28
Taşerona kadro düzenlemesi nasıl olacak?

Gazete Habertürk'ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça taşeron işçilere kadro düzenlemesini tüm detaylarıyla kaleme aldı. İşte 20 soruda taşerona kadro düzenlemesi...

TAŞERON İŞÇİLERİNİN MERAK ETTİĞİ SORULAR

Düzenlemede genel bütçeli idareler, üniversiteler, hastaneler ve üst kurullarda görev yapan 450 bin kişi işçi kadrosuna alınacak. Belediyelerde çalışan 400 bin kişi ise belediyelerin kuracağı teşküllere geçecek. 4C kapsamındaki 24 bin işçi 4B kadrosuna geçecek ve mevsimlik görev yapan 25 bin işçinin çalışma süresi uzatılacak.

KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin akıbeti şuan için bilinmemektedir.

ÇAY-KUR, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan mevismlik işçilerin çalışma süresi olan 5 ay 29 gün, 9 ay 29 güne çıkacak.

TÜİK ve TBMM'de çalışanlar özelleştirme sonrası işsiz kaldıkları için 4B statüsünde sözleşmeli memur olarak çalışacak.

Taşeron işçileri için 1 yıl ev 3 yıl gibi sözleşme süreleri olacak.

Kadroya alınan taşeron işçilerinde eğitim, yaş, asıl iş-yardımcı gibi kriterler aranmayacak.

Emekli maaşı alanların ise kamuda görev yapması yasak. Bu nedenle hem emekli aylığı hemde taşerona bağlı çalışanlar kadroya alınacak.

Emekliliğine kısa süre kalanlar emeklilik yaşı dolana kadar kamuda görev yapmaya devam edecek.

Emekliliğini doldurmuş ama pirimi yetersiz olan işçiler kadroya geçebilecek.

Çeşitli nedenlerle sözleşmesi askıya alınan işçiler kadroya alınacak.

Hastanelerde asıl işi yapanlarında işçi kadrosuna alınacağı belirtiliyor.

Taşeron işçiler kadroya alındıklarında sözleşmeleri bitene kadar aynı ücreti alacak.

Kadroya geçen taşeron işçiler yılda 2 defa 26'şar günlük ücret tutarında tediye ücreti alacak.

İşçilerin yıllık izinleri çalışma sürelerine göre belirlenecek.

Taşeron işçilerin kadroya geçeceği için devletin yükü azalacak.

Taşeron işçiler TBMM Genel Kurulu'nda gelecek hafta yapılacak görüşmelerin ardından çıkacak yasayla kadroya geçecek.

Kamuya geçecek olan taşerona işçilerin tamamının güvenlik ve sınavdan geçmesi gerekiyor.

Taşerona bağlı işçilerin geçmiş yıllara ilişkin kıdem tazminatı ve ödenmemiş ücretleri taşeron firmaların sorumluluğunda. Ancak, daha önce çıkartılan yasa gereği, taşeron firmalar tarafından ödenmeyen kıdem tazminatı ve ücretlerden asıl işveren de sorumlu bulunuyor. 4857 sayılı kanunun 2. Ve 3. Maddelerinde düzenlenen asıl işveren- alt işveren ilişkilerine ilişkin maddelerde haklarının kısıtlanamayacağı belirtilerek ayrıca, ‘alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılır’ deniyor. Dolayısıyla bu konuda hak kaybı yaşanması beklenmiyor.


Taşerona bağlı çalışanlar Devlet Memurları Kanunu’nun 4/D maddesine bağlı olarak “sürekli işçi” kadrosunda istihdam edilecek. Bu nedenle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/a maddesi uyarınca “işçi” statüsünde emekli olacak.


 

Son Güncelleme: 08.12.2017 09:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
YİYEN 2017-12-08 11:41:04

Beledilerde çalışan bu memlettin insanı değilmi bu insanlar israilden mi yoksa amerikadan mı geldi yada vatan hayinimi neden kadro verilmedi