banner388

Taşeron sendikaları kriz yarattı

Yüzbinlerce taşeronun kadroya geçmesiyle Hak-İş'ten ayrılarak asıl iş kollarına göre sendikalara geçecek olması büyük bir kriz ortamı oluşturdu.

Taşeron sendikaları kriz yarattı

Yüzbinlerce taşeronun kadroya geçmesiyle Hak-İş'ten ayrılarak asıl iş kollarına göre sendikalara geçecek olması büyük bir kriz ortamı oluşturdu.

10 Eylül 2020 Perşembe 19:03
Taşeron sendikaları kriz yarattı

1 Kasım sonrasında tam 180 bin üye kaybedecek olan Hak-İş'in hükümetten sorunun çözülmesini istemesiyle  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışma başlattı. Fakat durumun düzeltilmesi için yasanın düzelmesi gerektiği ve bununda olanaksız olduğu ortaya çıkınca hükümet Hak-İş'in talebini yerine getirmek için yeni yöntemler aramaya koyuldu.

Hükümet tarafından 2018 yılında belediyelerdeki taşeron işçiler belediye şirketlerine, kamudaki taşeron işçilerde kadroya geçirildi.Yaklaşık 1 milyon işçiyi kapsayan düzenlemede geçiş süreci belediyelerdeki işçiler için 1 temmuzda sona erdi.  Belediyelerde yeni toplu sözleşme süreçleri başladı. Fakat kamudaki işçilerin sürecinde kriz baş gösteriyor.

HAK-İŞ FORMÜL BULUNMASI İÇİN ISRARCI OLUYOR

Hak-İş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile AKP’den konu ile ilgili bir çözüm bekliyor. Bu durumun üzerine çalışma başlatan Bakanlık Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nda değişiklik yapılmadan bunun söz konusu olamayacağını gördü. Ancak Hak- İş konunun çözümü için ısrarcı oluyor. Bakanlık 1 Ekim’de Meclis’in açılmasının ardından yasada değişiklik için çalışmaları sürdürüyor. Türk-İş ve DİSK ise yardımcı işlerin de asıl işin girdiği işkolundan sayılması gerektiğine vurgu yaparak, yasanın uygulanmasını istiyor. Türk-İş bu konuda kararlı. Son yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında da konu tartışıldı. Artık taşerondan kadroya geçirilen işçilerin de asıl işin girdiği işkolundan sayılması gerektiğinin altı çizildi. Türk-İş Başkanlar Kurulu bildirisinde bu durum şöyle dile getirildi:

“696 sayılı KHK’yle, kamuda istihdam edilen işçilerin başta ücret olmak üzere özlük hakları ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi mücadelemiz olumlu sonuçlanmış, yapılan yasal düzenlemeler eksiklikler taşımasına rağmen, olumlu bir adım olmuştur. Mahalli idareler bakımından, 1 Temmuz 2020 tarihinde hiçbir uygulama sorunu yaşanmamıştır. Benzeri şekilde, kamu kurum ve kuruluşları yönünden de 1 Kasım 2020 tarihi itibarıyla 6356 sayılı kanunun öngördüğü düzene geçilmelidir. Böylece, kanunda öngörülen işkoluna göre sendikalaşma ilkesi de muhafaza edilmiş olacaktır. Türk-İş Başkanlar Kurulu süreci kararlılıkla izlemeye devam edecektir.”

Anahtar Kelimeler:
TaşeronSendikaHak Iş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kamu İşçisi 2020-09-10 21:52:06

Geçen yıl tv ye çıkıp, kamu toplu iş sözleşmeleri görüşülürken enflasyon altında yapılan teklifi kesinlikle imzalamam diyen genel başkanın, sabahleyin imzaladığını unutmadık. Adı HAK-İŞ olan fakat işçinin hakkını değil kendi saltanatlarını süren iktidar kuklası bir sendika tutuştu tabi. 180.000 üyenin trilyonlarca parasını ye, işçiye hiçbir katkın olmasın. Aldığınız aidatlar haram, zıkkım olsun. İktidar gücüyle her kurumda başka sendika bırakmadınız. Baskı ile üyeleri kayıt yapıyorsunuz. Merak etmeyin işinizi hallederler. Çünkü herzaman ki gibi sözleşme zamanı yine işçiyi satar, işverenden yana olursunuz.