banner388

Taşeron maaşlarına ne kadar zam gelecek? Yüzdelik dilim ve maaş kaybıyla ilgili flaş gelişme

Kadro sonrası yüzdelik dilim ve maaş kaybı yaşayan binlerce taşeron işçi gözlerini 2021 yılında yapılacak zamma çevirdi. Masada hangi rakamlar var? Taşeronları yüzde kaç zam bekliyor? Yüzdelik dilim hakkı geri verilecek mi? Hükümet ile emekçi arasında nasıl bir pazarlık olacak? İşte 2021 taşeron zammına ilişkin tüm gelişmeler...

Taşeron maaşlarına ne kadar zam gelecek? Yüzdelik dilim ve maaş kaybıyla ilgili flaş gelişme

Kadro sonrası yüzdelik dilim ve maaş kaybı yaşayan binlerce taşeron işçi gözlerini 2021 yılında yapılacak zamma çevirdi. Masada hangi rakamlar var? Taşeronları yüzde kaç zam bekliyor? Yüzdelik dilim hakkı geri verilecek mi? Hükümet ile emekçi arasında nasıl bir pazarlık olacak? İşte 2021 taşeron zammına ilişkin tüm gelişmeler...

02 Aralık 2020 Çarşamba 16:44
Taşeron maaşlarına ne kadar zam gelecek? Yüzdelik dilim ve maaş kaybıyla ilgili flaş gelişme

YENİ YILDA EN YÜKSEK ZAM BEKLENİYOR 

2020 yılında pandemi nedeniyle zor günler yaşayan emekçiler uzun zamandır yıllık yüzde 4 zam alıyordu. Enflasyon tahminin yüzde 12 olması ve halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılar göz önüne alındığında 2021 taşeron zammının bu zamana kadarki en yüksek zam olması bekleniyor. 

Tabiki maaş zammında en önemli faktör enflasyon rakamları olacak. Tahminin yüzde 12 olacak enflasyon rakamı ile zam oranının bu sayının altında olmaması kaçınılmaz gözüküyor. Taşeron için masada olan 2021 zam oranlarının 10.50 ile yüzde 20 arasında olduğu tahmin edilirken güçlü olasılık olarak ise yüzde 12.50, yüzde 15.00 arasında zam gelecek.

YÜZDELİK DİLİM

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yüzdelik dilimlere ilişkin yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Öz Büro İş Sendikasının Bakanlığımız bünyesinde sürekli işçi kadrosunda çalışan üyelere ait ücretlerin kendilerine verilmiş olan yüzdelik dilimlerinin 2018 yılındaki asgari ücret üzerinden ödenmeye devam edildiği ve eksik ödenen tutarlar için bakanlığımız aleyhine dava açıldığı belirtilerek; üyelere 1/12019 tarihinden itibaren eksik ödenen ücretlerinin yeniden hesaplanarak ödenmesi istenmektedir. Söz konusu ödemenin yapılmasına ilişkin yazı ilgisi nedeniyle yazımız ekinde gönderilmektedir.

Öz Büro İş sendikası genel başkanlığının, bakanlığımız bünyesinde sürekli işçi kadrosunda çalışmakta olan üyelerinin ücretlerinin , kadroya geçirildikleri 2/4/2018 tarihinden önceki ihale şartlanmeleri uyarınca asgari ücretin belli bir oranda fazlası olarak belirlendiği üyelerinin kadroya geçirildikten sonra 2018 yılının sonuna kadar ihale şartlanmeleri ile kendilerine verilmiş olan yüzdelik dilimlerinin ücretlerine yansıtılarak ödenmeye devam edildiği, ancak 2019 yılında belirlenen asgari ücret dikkate alınmayarak ihale sözleşmelerinde yer alan yüzdelik dilimlerinin 2018 yılındaki asgari ücret üzerinden ödenmeye devam edildiği. Üyelerinin ücretlerinin eksik ödenmesi nedeniyle bakanlığımız aleyhine Ankara 44. İş Mahkemesinde 2019/651 esas sayılı dosyası ile bakiye ücret, ilave tediye ve ikramiye alacağı konularında dava açıldığı, 10/7/2020 tarihinde karara bağlandığı ve davanın kabulüne karar verildiği,

Açılan davaların emsal niteliğinde olduğu, söz konusu ücret alacaklarının mahkemeye intikal etmesi halinde ücret alacağı yanında mahkeme masrafları ve vekalet ücretlerinin de bakanlığımıza yükleneceği, bu durumun yüklü miktarda kamu zararının oluşmasına neden olacağı,

Tüm nu nedenlerle, ü,yelerinin 1/1/2019 tarihinden itibaren eksik ödenmekte olan ücretlerinin yeniden hesaplanarak ödenmesi, aksi halde yasal yollara başvurulacağı konusundaki ilgide kayıtlı yazısı ilgisi nedeniyle ilişkide gönderilmektedir."

KADRO SONRASI MAAŞ KAYBI YAŞAYAN TAŞERONLARA YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ

Kamu kurumlarında çalışan binlerce taşeron kadro almalarının ardından yüzdelik ve maaş kaybı yaşadı. Asgari ücretten daha fazla maaşa çalışan işçilerin maaşı asgari ücrete inerken açılan davalar ile birlikte ülkenin dört bir yanında yüzdelik dilim ödemeleri ve hak kaybı giderildi. 

2021 ZAMMINDA TAŞERONLARIN MAAŞI NE KADAR ARTACAK

Önümüzdeki günlerde taşeron işçilerin yetkili sendikası ile Aile Çlaışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı masaya oturacak. Görüşmede yüzdelik dilim talebinin gündeme getirilmesi beklenirken hükümet ile emekçi tarafı anlaşırsa işçilerin tamamına yüzdelik dilim hakkı yeniden doğacak. 

ÖNEMLİ NOKTA KADRO ÖNCESİ MAAŞ

Burada önemli olan nokta kadroya alınmadan önceki maaş tutarı. Örneğin o dönem işçiler asgari ücretten yüzde 10 daha fazla maaş alıyorlarsa, bu oran kadroya alınmadan sonraki süreç için hesaplanacak. Yapılan hesaplama sonrasında o maaş üzerinden diğer zam oranları eklenecek. Bu formül ile yeni maaş oranı bulunmuş olacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
rainbowdash 2020-12-02 17:05:41

Sen şimdi haber mi yaptın? Otur son 2 yılın enflasyonuna bak ve bize verilen zamma...Son iki yılda açıklanan enflasyon oranlarına göre 100 TL' lik mal oldu 125 tl. Peki benim 100 TL olan maaşım ne oldu? 117 TL... Devletin açıkladığı hayali enflasyona göre bile benim %8 zararım var. Sen tutmuş zam oranına 12.5 15 arası diyorsun. Bi kere önce en az %10 iyileştirme yapıp , ondan sonra üzerine 2021 zammını vermen gerek ki işte ancak bu %12.5 - 15 arası olur... Devletin satışmış sendikalarının ağzıyla haber yapmayın... Bu arada % lik dilim zararlarımızı hiç katmadım dikkat edersen. Sözde 696 ile kadroya geçerken kimse hak kaybı yaşamayacaktı. Taşeron firmalara ödenen para işçiye verilecekti... Hani nerde? Yalandan kim ölmüş değil mi? Yapacaksan bunların haberini yap. Sağdan soldan satılmış adamların ağzıyla haber yapma...