banner388

SGK'dan paranızı almayı unutmayın! 5 yıllık süreç içinde...

Vatandaşların büyük çoğunluğu devletten alacakları paralardan habersiz. Cenaze yardımı, yolluk ödemeleri, doğum izni, bu ödemelerde sadece bazıları.

SGK'dan paranızı almayı unutmayın! 5 yıllık süreç içinde...

Vatandaşların büyük çoğunluğu devletten alacakları paralardan habersiz. Cenaze yardımı, yolluk ödemeleri, doğum izni, bu ödemelerde sadece bazıları.

02 Ekim 2017 Pazartesi 16:28
SGK'dan paranızı almayı unutmayın! 5 yıllık süreç içinde...

Vatandaşlar uyarılara rağmen SGK'dan alacakları ya almıyor yada unutuyor. Bu haklar için 5 yıllık süre içinde talepte bulunmak mümkün.


SGK, farklı isimlerle ödeme alıyor. Toplamda milyarlarca liralara ulaşan bu ödemelerde vatandaşların haberi olmuyor. Yolluk, cenaze yardımı, çeyiz ödemesi, istirahat parası ve süt parasının da aralarında olduğu ödemeler zamanında talep edilip alınmadığı taktirde hak yanıyor.


ÇALIŞANLARIN YOLLUK ÖDEMELERİ

Güvenlik ve yol ödemesi, sigortalı çalışanın kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere PTT aracılığıyla veriliyor. Bu ödeme için kişinin zorunlu sağlık nedenleriyle başka hastanelere sevki gerekiyor. Başvurular ise SGK ile müdürlükleri sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.


CENAZE YARDIMI

Ölen kişi adına 360 gün sigorta primi yatırıldığı taktirde 531 TL'lik cenaze yardımı alınabiliyor. 5 yıllık zaman aşımı olan bu ödeme için sosyal güvenlik merkezlerine dilekçe vererek başvurulması gerekiyor.


ÇEYİZ PARASI

Yetim kız çocuklarına maaş bağlanırken bu kişiler evlenmeleri durumunda çeyiz parası alıyor. Kız çocukları evlendiği zaman yetim maaşları kesiliyor. Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı evlenen kıza toplu olarak veriliyor. Başvurular ise SGK'ya yapılıyor.


SÜT PARASI

SGK'nın vatandaşlara tanıdığı bir diğer hak ise emzirme ödeneği. 133 lira olan süt parası için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.


DOĞUM İZNİ PARASI

Doğum öncesinde ve sonrasında toplamda 122 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödene doğum izni parası 4425 TL. Ödemeler Ziraat Bankası ve PTT üzerinden yapılıyor.


TOPLU PARA

Emeklilik için gerekli olan primi tamamlayamayan kişiler, o ana kadar ödedikleri primleri SGK'dan toplu olarak geri alabiliyor. Bunun için yapılması gereken ise SGK'ya dilekçe ile başvuru yapmak.

Son Güncelleme: 03.10.2017 15:10
Anahtar Kelimeler:
Sgk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
samsunlu 2017-10-06 10:04:33

Ülkemizde hiç işsizlik sorunu yokmuş gibi bir de bunun üzerine çalışmayan kişilerden aylık genel sağlık parası alsın biz burayı her ay odemek zorunda kalalim çalışan kişinin aldığı haklara bak önemli olan işsiz kişiyi memnun etmek ya bu konu ile ilgili düzenleme gelirse çok memnun olurum