banner388

Milyonlarca emekli ve çalışana zam müjdesi

Hükümet, referandumun ardından ekonomi alanındaki çalışmalarına hız verdi. Milyonlarca emekli ve çalışan, yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine odaklandı. Görüşmelerde taşerona kadro, zam, kıdem tazminatı ve enflasyon farkı gibi konular masaya yatırılacak.

Milyonlarca emekli ve çalışana zam müjdesi

Hükümet, referandumun ardından ekonomi alanındaki çalışmalarına hız verdi. Milyonlarca emekli ve çalışan, yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine odaklandı. Görüşmelerde taşerona kadro, zam, kıdem tazminatı ve enflasyon farkı gibi konular masaya yatırılacak.

04 Mayıs 2017 Perşembe 11:35
Milyonlarca emekli ve çalışana zam müjdesi

Referandum sonrasında hükümet, milyonlarca çalışan için düğmeye bastı. İlk etapta özel sektörde çalışanların kıdem tazminatı sorunu masaya yatırılırken ardından ise toplu sözleşme, taşerona kadro ve çalışanların maaş konuları da çözüme kavuşturulacak.

Anayasa referandumunun sonuçlanmasının ardından ekonomik alanda çalışmalar başladı. Hem kamuda hem de özel sektörde çalışanlar için gerekli yasalar için mecliste çalışmalar başladı. Sendikalarında talepleri doğrultusunda 2017 yılında çalışanların toplu sözleşmeleri ve zam konuları netlik kazanacak.

EMEKLİ VE MEMURA 2 YILLIK ZAM

Yaklaşık 2 milyon memur emeklisi ve 3 milyon çalışan memur için 2017’de her alanda toplu sözleşmeler imzalanacak. Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri ile birlikte 2018 ve 2019 yıllında yapılacak zamlarda belli olacak.

Yapılacak görüşmelerde 6 aylık zam oranları ile birlikte mali ve sosyal haklarda masaya yatırılacak. 200 bin kamu işçisinin toplu sözleşmeleri ise bu ay içerisinde yapılacak. TÜRK-İŞ sendikası yüzde 18 zam talebini hükümete iletti ve cevap beklemeye başladı.

KADRO SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Toplu sözleşmeler ile birlikte 657 sayılı yasada değişikliğe gidilecek ve 4-a,b,c,d gibi ayrım kaldırılacak ve kamuda çalışanlar tek çatı altında toplanacak. Taşerona kadro konusunda da bu çalışmalar ile birlikte sona gelinecek ve yaklaşık 700 bin taşeron işçinin kadro bekletişi sonuca kavuşacak.

ÖZEL SEKTÖRE TAZMİNAT

Kıdem tazminatı fonu ile ilgili çalışmalarda da sona gelindi. Tüm çalışanlar, yeni düzenleme ile birlikte tazminat hakkı kazanacak. Mevcut sistemde yaklaşık 1 yıl süren tazminat alımı, fon ile birlikte 1 gün bile çalışıldıysa alınabilecek. Bazı durumlarda ise (Evlenme, 15 yılın dolması, ev alınması) paranın bir kısmı istenen zamanda çekilebilecek.

EMEKLİYE ENFLASYON FARKI

Temmuz ayı içerisinde yaklaşık 11.5 milyon emeklinin ikinci zam oranı netleşecek. Memur emeklileri yüzde 4 artı enflasyon farkı (yüzde 3’ün üzerinde oran) alırken, Bağ-kur ve SSK emeklileri ocak ayı içerisinde temmuz ayına kadar alacakları 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacak. Oran, yapılacak görüşmelerle birlikte netleşecek.

2017 yılının ilk 4 aylık enflasyon oranı yüzde 5.71 olacak açıklandı. Açıklanan rakamlara göre memur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 2.71 olacak. Son iki verinin açıklanması ile birlikte kesin rakamlar belli olacak. Gelen ilk verilere göre Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin zam oranlarının yüzde 5 olması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:
Emekli ZammıMemur Zammı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.