banner388
banner390
banner410
banner408

Karadeniz’den dünya devlerine balık ihracatı

Ordu’nun Perşembe ilçesinde kafeslerde yetiştirilen balıklar Rusya ve Japonya’ya ihraç edilmeye başlandı.  

banner269

Karadeniz’den dünya devlerine balık ihracatı

Ordu’nun Perşembe ilçesinde kafeslerde yetiştirilen balıklar Rusya ve Japonya’ya ihraç edilmeye başlandı.  

28 Nisan 2018 Cumartesi 11:00
Karadeniz’den dünya devlerine balık ihracatı

Ordu’nun Perşembe ilçesinde yetiştirilen somon ve benekli alabalıklar yurt içinde talep gördüğü kadar artık yurt dışında da talep görüyor. Perşembe ilçesinde 20 yıl önce deneme amaçlı olarak yetiştirilmeye başlanan balıklar şuanda Perşembe’nin 700 metre açığında bulunan kafeslerde her yıl binlerce balık üretiliyor. Havuz balıklarının kilosu 30-35 TL arasında değişirken, yetişkin bir balığın yaklaşık piyasa fiyatı 150 TL.


 
Üretimde kimyasal yok

Perşembe ilçesinde balıkçılık yapan bazı balıkçılar balıkların yetiştirilme sürelerinden ve yapılan balıkçılıktan bahsettiler,40 yıldır balıkçılık yapan Erol Karadeniz , “Sabah erken saatlerinde tekneler ile açılıp, balıkları beslediklerini ve gerekli kontrollerini sağladıklarını söyledi. Kötü bir av sezonu geçirdikleri aktaran Karadeniz, bu yüzden havuz balıklarının piyasada oldukça fazla olduğunu ifade etti.” Balıkçı Mustafa Şahin ise, “Kafeslere barajlarda yavru balıklar geliyor. Gelen yaklaşık 150 bin adet balıkları yaklaşık 6 ay kadar yemliyoruz. Bu süre içerisinde de balıklar büyümüş oluyor. Bu nedenle kafesleri de dar gelince bunları bölüyoruz ve tekrardan sayıyoruz. Daha sonra boyuna ve iriliğine göre kafeslere ayırıyoruz ve üreyip büyümesini sağlıyoruz. Bu şekilde insanlara satışı gerçekleşiyor. Balıklarda hiçbir kimyasal yem kullanılmıyor. Kullanılan yemler, çaça adı verilen balıkların fabrikada işlenip un haline getirilmesi ile oluşuyor. İçerisinde kimyasal bir ürün yok” dedi. 

3 bin ton hasat


                                             
Perşembe ilçesinde balık yetiştiriciliği yapan Hüseyin Cem Eyüpoğlu ise yıllık hasat miktarından ve balığa yaşanan talepten bahsederek “Bulunduğumuz mevkide şu anda yıllık 3 bin ton hasat oluyor. Bunun bin tonu alabalıktan oluşuyor. Çünkü pazar o yönde, ihracatta Japonya ve Rusya var. O yüzden büyük alabalık yapıyoruz, levreği de zaten yıllardır yapıyorduk. Japonya ve Rusya için bir pazar oluştu. Geçtiğimiz yıl Japonya vardı, bu sene tekrardan var. Bu yıl Rusya’nın da somon balıkları ile alakalı bir pazarı mevcut. Biz burada 3 tane yetiştirici olarak, yetiştirdiğimiz balıkları ihraç ediyoruz. Karadeniz’in balıkları lezzetli olduğu için tercih ediliyor” diye konuştu. 


Balık üretimi az 


Kafes içerisinde gerekli kontroller ve denetimlerden geçen ve bütün analizlerin yapıldığına dikkat çeken Eyüpoğlu, “Türkiye’de balık daha çok kışın yeniliyor. İhracata baktığımız zaman bir sıkıntı yok. Yurt dışı bizden daha fazla balık yiyor, Türkiye genelinde az balık tüketiliyor. Türkiye’de yıllık tüketim yaklaşık 7 kilogram iken, yurt dışında bu rakam 16 kilograma kadar çıkabiliyor. Üretimde ve talepte bir sıkıntı yok. Yurt dışı bizden sürekli balık istiyor” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
RusyaOrduJaponyaOrdu Haber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.