banner388
banner390
banner410
banner408

Kadro alan taşeronlara emeklilik tuzağı 

696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya alınan binlerce emekçi 'resen emeklilik' ile karşı karşıya kalıyor. Yapılan sözleşmede yer alan maddeler emekçilere dert oldu. 

banner269

Kadro alan taşeronlara emeklilik tuzağı 

696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya alınan binlerce emekçi 'resen emeklilik' ile karşı karşıya kalıyor. Yapılan sözleşmede yer alan maddeler emekçilere dert oldu. 

26 Şubat 2021 Cuma 11:33
Kadro alan taşeronlara emeklilik tuzağı 

Belediyelerde yapılan toplu iş sözleşmesinde (TİS) yer alan “Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.” maddesi kamuda çalışan emekçileri için büyük sorun arz ediyor. Yer alan madde ile eşi başka ilde olan işçiler tayin hakkını kaybederken resen emeklilik ile karşı karşıya kalıyor. 

Bilgi veren Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, kadroya geçirilen işçilerden emeklilik dönemi gelenlerin iş sözleşmelerinin bir gün daha çalışmalarına olanak tanınmadan sonlandırıldığına dikkat çekti. Buna karşın özel ya da kamuda çalışan bu tür kadrolar dışındaki tüm işçilerin çalışma haklarının kendi onay ya da oluru olmaksızın sonlandırılamadığına vurgu yapan Özdemiroğlu, şöyle devam etti:

ANAYASAYA DA AYKIRI
“Bu uygulama Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle anayasamızın temel hükümlerine tartışmasız biçimde aykırı. Bu durum öncelikle ‘yasak’ kavramı ile vurgulanan ağır bir ‘ayrımcılıktır.’ Çünkü aynı işte, aynı sürelerle çalışan ancak kamu kuruluşunda kadroya geçirilen tüm işçilere yönelik bir haksızlıktır.” Özdemiroğlu, genelde tüm çalışanların, özelde işçi statüsünde kamu ve özel işyerlerinde çalışan milyonlarca işçinin ekonomik ve sosyal sorunlarının ekonomik bunalım ve salgın koşullarında her geçen gün daha da arttığını, özellikle insan onuruna yakışır koşullarda çalışma hakkının öneminin belirgin biçimde öne çıktığını söyledi. 

‘ÇALIŞMA HAKKI’ BİTTİ
İnsan Hakları Evrensel Bildirge-si’nin 23. maddesine göre “Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı olduğunu” hatırlatan Özdemiroğlu, Türkiye’nin 2005’te kabul ettiği Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nın 1. maddesine göre de devletin “çalışanların özgürce edindikleri bir işle yaşamlarını sağlama haklarını etkili biçimde korumayı” güvence altına almak zorunda olduğunu vurguladı. 

Ayrıca Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleriyle güvenceye alınan çalışma hakkının, herkese işini özgürce kabul etme ve seçme hakkı verdiğini anlatan Özdemiroğlu, “Taşerondan kadroya geçirilen işçilere yönelik gerçekleştirilen tüm haksız uygulamalar artık son bulmalı. Yüz binlerce işçinin ayrımcılık ortamına itilerek kendilerinin ve ailelerinin yaşamı karartılmamalı. Tez-Koop-İş, taşerondan kadroya geçen üyelerimizin haksızlıklara karşı her koşulda yanında olmayı sürdürecektir” dedi.

‘ADALETSİZLİK VE HAKSIZLIK’
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da KHK ile kadro alan işçilerin toplusözleşme düzenine geçmelerine karşın tayin ve becayiş konusunda adaletsiz ve haksız bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Arslan, “696 sayılı KHK’ye atıfta bulunarak kadro alan arkadaşlarımızın tayin ve becayişlerinin olamayacağı konusunda bazı iddialar var. Eşi başka ilde kendisi başka ilde çalışan arkadaşlarımız var. Bu durum insan hakları ve eşitlik anlamında ciddi bir adaletsizlik ve haksızlık. Bu konunun çözülmesini istiyoruz” dedi. 

KHK ile kamuya geçen işçilerin 1 Kasım’dan itibaren kamunun sistemine dahil olduklarını anımsatan Arslan, şu vurguyu yaptı: “Emeklilik işlemi sosyal güvenlik sistemimizde işçinin talebiyle olabilir. İşçi talep ederse emeklilik isteyebilir. Talep olmadıkça işçiler zorla emekli edilemezler.” Mahmut Arslan ayrıca konuyu Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürüp, eşitsiz ve adaletsiz uygulamanın iptal edilmesini isteyeceklerini açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet-Mustafa Çakır

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Figen 2021-02-27 12:56:37

Çoğumuz. Ev. Gecindiriyor. Neden. Hemen. Emekli ediliyoruz. Ne. Yaparız. Sayın. Cumhurbaşkanımız. Sesimizi. Duyar. Eminim. Bize. Müjdeli bir. Haber. Verir. Ben. Cumhurbaşkanına. Guveniyorum

Avatar
engelli 2021-03-04 06:03:11

696 khk 35-45 yaşındaki engellilri bile işinden ediyor engelliler 35 yaşından sonra camilerde dilenirler

Avatar
engelli 2021-03-05 01:07:43

khk 696 ile calısan engelliler 35 40 yaşında işi sonlanıyor