banner388

GSS Borcu Olanlar Dikkat!

Genel sağlık sigortası prim borcu olanlar için kısmi aftan yararlanabilmek için son tarih 2 Ocak.

GSS Borcu Olanlar Dikkat!

Genel sağlık sigortası prim borcu olanlar için kısmi aftan yararlanabilmek için son tarih 2 Ocak.

13 Aralık 2016 Salı 12:04
GSS Borcu Olanlar Dikkat!

Genel sağlık sigortası( GSS) prim borcu bulunan kişiler yeni yıla borçsuz girebilirler. Daha önce hiç gelir testine girmeyenler için GSS prim borcu konusunda kısmi bir af ve yapılandırma söz konusu.

2012 tarihinden itibaren gelir testi yaptırılması gerekiyordu, ancak daha önce hiç gelir testine girmemişlerse, 2 Ocak 2017’ye kadar gelir testi yaptırıp kısmi aftan yararlanabilecekler. Buna göre daha önce hiç gelir testine girmeyen bir kişi, 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırırsa ve yaşadığı hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise, geriye dönük bütün borçları silinecek.Bu kişi prim affından yararlanmış olacak. Yeni yıla borçsuz girebilmek için son tarih 2 Ocak.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan kişilerin borçlarını yapılandırmaları yalnızca devlete olan borcun ödenmesi anlamına gelmiyor.Bu kişiler borçlarından ötürü sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlardı. Borç yapılandırması sonrası ilk taksit ödendiği andan itibaren bu kişiler sağlık hizmeti almaya başlayabilecekler. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin sağlık hizmeti almasının önünde bir engel de kalmamış olacak.

Daha önce hiç gelir testi yaptırmayanların mutlaka 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu kişiler başvurularını SGK’ya değil, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapacak. Vakıflar illerde valiliklerde, ilçelerde ise kaymakamlıklarda bulunuyor. Önce SYDV’lere başvurup gelir testi yaptıracaklar, daha sonra SGK’ya başvuracak.

Daha önce gelir testine giren ve prim borcu çıkan fakat bu borcu ödeyemeyenler ise yeniden yapılandırarak öderlerse, gecikme zammı ve cezası silinecek. Bu kişilerin borçlarını 12 ayda taksitle ödemeleri halinde borç dışında bir tutar tahsil edilmeyecek. Bu kişiler için de son başvuru tarihi 31 Ocak.

Kaynak: Akşam

Son Güncelleme: 13.12.2016 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.