banner388
banner390
banner410
banner408

Fındık üreticisine izin çıkmadı! Valilik yasakladı

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık fiyatlarının henüz açıklamamasına tepki olarak Ankara'ya yürüyecek olan Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şubesinin yürüyüşüne izin çıkmadı. Ordu Valiliği üreticinin Ankara'ya yürümesini yasakladı.

banner269

Fındık üreticisine izin çıkmadı! Valilik yasakladı

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık fiyatlarının henüz açıklamamasına tepki olarak Ankara'ya yürüyecek olan Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şubesinin yürüyüşüne izin çıkmadı. Ordu Valiliği üreticinin Ankara'ya yürümesini yasakladı.

12 Eylül 2018 Çarşamba 10:54
Fındık üreticisine izin çıkmadı! Valilik yasakladı

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık fiyatlarını henüz açıklamaması üreticileri isyan noktasına getirdi. Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şubesinin Ankara'ya yapacağı tepki yürüyüşü ise Ordu Valiliği tarafından yasaklandı.

Ordu Valiliğinin yasaklama kararı Tahıl Pazarı Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ile kınandı. Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Geçen hafta fenerlerle gündüz gözüyle hükümeti ve TMO’yu aradık bulamadık. Dedik ki, bir de Ankara’da arayalım. Ama olmadı. Hükümeti ve TMO’yu aramamız, derdimizi dile getirmemiz; uluslararası tarım ve gıda tekellerine karşı emeğimizi, ürünümüzü, geleceğimizi savunmamız sakıncalıymış. Ordu Valiliği Ankara’ya yürümemizi sakıncalı buldu ve yasak koydu” dedi.

SÖZLEŞMELİ TARIMI HIZLANDIRMAK İSTİYORLAR

Tarım politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini belirterek açıklamasını sürdüren Sağra şunları söyledi:

“Buradan bir kez daha yineliyoruz. Tarımda dışa bağımlı hale getirilmemiz özellikle 2000 yılındaki tarım politikalarıyla hızlandırıldı. Dışarıya tarım ürünleri satan Türkiye dışarıdan tarım ürünleri alır duruma getirildi. Bu, hatalı tarım politikaları nedeniyle olmadı. Bile bile isteyerek uluslararası tarım ve gıda tekellerine teslim edildi ülke tarımımız. Emperyalist dayatmalara boyun eğmenin sonucunu yaşıyoruz. Ferrero’nun adının duyulması da tesadüf değil. Artık devlet üretici köylüye ve ürününe sahip çıkmayacak. Fındıktan geçim sağlanamadığı için topraklarımızdan kopuyoruz. Bahçelerimizi bir bir kiralayarak, satın alarak bizleri tarım işçisi haline getirecekler. Yani sözleşmeli tarımı dayatacaklar. Geçen yıllarda Tarım Bakanı ‘Ya üretici şirketleşecek ya da tarımı şirketler yapacak’ diyerek bunu açıktan söylemişti. Ürünümüzün yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.”

BU TALEPLERİN HANGİSİ YANLIŞ

‘Tüm Köy Sen olarak emeğimize, ürünümüze, geleceğimize sahip çıkmaya; talana ve soyguna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek taleplerini sıralayan Sağra ‘Bunların hangisi yanlış?’ diye sordu:

- Fındık en az 18 TL olsun diyoruz. Yanlış mı? Fazla mı istiyoruz?

- Tarım politikaları yeniden belirlenmeli, yasal düzenlemeler yapılsın diyoruz, yanlış mı? 

- Serbest piyasa denilen uygulamadan memnun olan bir üretici var mı?

- Kooperatifler aracılığıyla üretim ve pazarlama yapalım diyoruz, yanlış mı düşünüyoruz?

- Üreticilerin kendi çıkarını koruması, devletin buna katkı sunması yanlış mı?

- Üretici olarak ürünümüzün fiyatının belirlenmesinde taraf olmak istiyoruz, yanlış mı düşünüyoruz?

- Sanayici ürettiği ürünün fiyatını kendi belirliyor da üretici köylünün belirleme isteği mi yanlış?

EMEP: YASAKLAR İKTİDARIN ASIL İŞİ HALİNE GELDİ

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz da Tüm Köy Sen’in taleplerini dile getirmek için yapacakları yürüyüşün yasaklanmasına tepki gösterdi. Fındık üreticilerinin Ankara yürüyüşüne destek için geldiklerini ancak yasaklama ile karşılaştıklarını belirten Poyraz, “Yasak, baskı iktidarın asıl işi haline geldi” dedi.

Mağdur üreticinin sesinin duyurmak istediğini söyleyen Poyraz, “Şu an üreticiler geçen yıllara göre daha fazla mağdur. Haklarını dillendirmek, haykırmak için yöntemler geliştiriyorlar. Mağduriyet, üreticilerin siyasi tercihine, inanç farklılığına bakmıyor. Herkes mağduriyeti eşit yaşıyor. Üretici köylünün fındığına gereken fiyatın verilmesini istemesi kadar masum bir talep olamaz. Tüm üreticiler hangi nedenle olursa olsun birlikteliklerini engelleyen güçlere izin vermemeliler. Umut, üreticilerin kendileridir” tespiti yaptı.

Kaynak: Evrensel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Salih batmaz 2018-09-12 12:46:43

% 65 ver oyunu,şimdide protesto gemisi??ve mehter i

Avatar
adalet 2018-09-12 18:02:35

Oy vermek için varsınız,hak aramak da ne demek. Fındık için tek kurtuluş olan ve 5 yıldır söz verilip bir türlü yasalaşmayan 'lisanlı depoculuk' sizin sorgulayacağınız bir şey değil.
İşin özü hak ettiğinizi yaşıyorsunuz.

Avatar
davut 2018-09-12 18:38:48

beter ol ordu