banner388
banner390
banner410
banner408

Ev Alırken Satıştan Dönen Yandı!

Ev almaya karar verip, daha sonra herhangi bir neden göstermeden satıştan vazgeçen vatandaş, artık daha fazla tazminat ödeyecek.

banner269

Ev Alırken Satıştan Dönen Yandı!

Ev almaya karar verip, daha sonra herhangi bir neden göstermeden satıştan vazgeçen vatandaş, artık daha fazla tazminat ödeyecek.

24 Ocak 2017 Salı 10:16
Ev Alırken Satıştan Dönen Yandı!

Dün yayımlanan Resmi Gazetedeki OHAL kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamedeki düzenleme ile maketten konut satışında tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden 36 aya kadar dönme hakkı  24 aya indirildi.

Tazminat Arttı

Eski düzenlemede devir ve teslim tarihine kadar konuttan vazgeçerse sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminat ödemek zorunluluğu, yeni düzenlemeye göre, sözleşmeden dönülmesi durumunda mütehhit; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, 3 ila 6 ay arası için yüzde dördüne, 6 ila 12 ay arası için yüzde altısına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek. Düzenlemenin eski halinde bu süre 90 gündü.

Müteahhitler Sevinecek

İnşaatçılar, 2014 yılında yürürlüğe giren düzenlemenin durgunluk ve kriz dönemlerinde sektörü zor durumda bırakabileceğine dikkat çekiyordu. 36 ay boyunca satıştan dönme hakkına sahip konut alıcılarının çok hızlı bir şekilde yüzde 2 cezayı ödeyip projelerdeki sözleşmelerden dönmelerinin felakete neden olacağını belirten sektör temsilcileri, “Dairesini sattığını düşünerek hareket eden müteahhit açısından bu durum büyük bir finans sorunu olarak karşımıza çıkabilir” değerlendirmesini yapıyordu. Bu nedenle defalarca hükümetin kapısını çalan gayrimenkul sektörü temsilcileri 36 aylık sürenin çok uzun olduğunu, yüzde 2'lik cezanın ise az olduğunu ifade edip, ya sürenin kısaltılmasını ya da cezaların artırılmasını istemişti.

Firmalar Zorlanıyordu

Bu talebe ilişkin düzenlemenin yapılacağı sözünü alan inşaatçıların istediği düzenleme Mart 2015'te Meclis gündemine gelmiş, ancak son dakika torba yasadan çıkarılmıştı. Değişikliğin geç de olsa yapılmasının sevindirici olduğunu ifade eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Eski düzenleme ‘keyfi iade' yapan tüketiciyi korurken firmaları zorluyordu. Alıcı nedensiz 23'üncü ayda gelip ‘evi geri alın, paramı verin' diyordu. Oysa inşaatçı banka değil, o eve satıldı gözü ile bakıp parayı, betona, demire bağlıyor, inşaata yatırıyordu. Yeni düzenleme ile para iade süresi de 2 katına çıkacak” dedi.

Kaynak: Sözcü
Son Güncelleme: 24.01.2017 10:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.