banner388

Ev alacaklar dikkat! 

RE/MAX WORK Brokeri REMAX TÜRKİYE Gayrimenkul Danışmanı Mert Akyıldız, konut almak isteyenler için önemli uyarılarda bulundu.

Ev alacaklar dikkat! 

RE/MAX WORK Brokeri REMAX TÜRKİYE Gayrimenkul Danışmanı Mert Akyıldız, konut almak isteyenler için önemli uyarılarda bulundu.

01 Mart 2019 Cuma 13:46
Ev alacaklar dikkat! 

RE/MAX WORK Brokeri REMAX TÜRKİYE Gayrimenkul Danışmanı Mert Akyıldız konut almak isteyenlerin konut fiyatları ne olacak diye piyasayı gözlem haline alan, konut alım kararlarını erteleyen kişilerin yanılacağını aktardı.

TÜİK, Tapu Kadastro ve Dünya gazetesinin verilerine dayanarak basitleştirdiğim birkaç tablo üzerinde yorumlarda  bulunacağım.

Konut satışları çok düştü, sektör sıkıntıda dediğimiz inşaat ve gayrimenkul sektörü;

2018 yılının 2. yarısında konut faiz oranlarının ℅ 2’lere çıktığı bir dönemde konut faizlerinin ℅1 seviyelerinde olduğu 2017 yılındaki toplam konut satışına göre 2018’de satış adeti sadece ℅ 2’lik düşüş yaşamış.

2017 ile 2018 ipotekli satışlardaki karşılaştırmaya baktığımızda 2018’deki ipotekli satışlardaki ℅ 50’lik düşüş, konut alımını doğrudan satışa yöneltmiş. Yani alıcı cebindeki paraya göre bir konut seçimi yapmış.

Konut faizlerinin 0,80 seviyelerinde olduğu 2013 yılına göre sektörün en zorlu yılı olarak değerlendirilen  2018  yılında 2013 yılına göre 2018 yılında 218 bin konut daha fazla konut satışı gerçekleşmiştir. 

Nüfus artışının olduğu, genç nüfusa sahip ülkemizdeki gayrimenkul alım geleneği devam ettikçe Türkiye’de gayrimenkule olan talep azalmayacaktır. Peki arz, yani  inşaat üretimi ne durumda?

2017 yılında inşaat yapmak için belediyeden projesinin onayını almış arzın (üretilecek inşaat alanı) 2018’de ℅ 40 düşüş yaşamış.

Bu ne demek oluyor? 2018’de 2017 yılına göre inşaat üretimi ℅ 40 ‘lık bir azalma yaşıyor. 330 bin civarı müteahhiti olan ülkemiz, aynı nüfusa sahip olan 3.800 müteahhitli Almanya’ya hak vermişiz gibi görünüyor.

Artık karlılığı düşük ve stokun fazla olduğunu anlayan müteahhitler sektörden çekiliyor. Konut maliyetlerinin arttığı, satış  fiyatlarının değişmediği (stok fazlalığında) bir dönemde yatırımcı müteahhitler elindeki konutları satıp sektörden çekilecekler.

Gerçek kalıcı müteahhit firmaları ,bir sonraki yapacakları inşaatın maliyetini göz önünde bulundurarak fiyatları indirmeyi bırakın fiyatları yükseltme planları yapmaktadır.

Özetlemek gerekirse;

İpotekli veya doğrudan satış ile devam eden sektörün üretici(müteahhit firmaları) sektörden çekildikçe arz ℅ 40 düzeyinde azalma ile devam ettiğinde mevcut stok 3 yıl içerisinde arz- talep dengesini bulacaktır. Fiyatlar bu denge sürecinde arzın düşüşü, taleb’ın doğru orantılı gittiği süreçte konut  fiyatları arz bağlı ters orantılı ile yukarıya tırmanış seyri içerisinde olacaktır.

Sıfır konut fiyatlarının konut maliyetleri  ve inşaat arzının azalmasıyla satış fiyatlarının düşmesi mümkün değildir. İkinci el konutların konut faiz oranlarının artmasıyla talebin arttığı bir dönemde ikinci el konutların fiyatlarının düşmesi hiç mümkün değildir.

Konut almak için zaman doğru zamandır. Şu anki minimum düzeydeki konut fiyatları hakkında detaylıca konuşabiliriz. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mert AKYILDIZ

RE/MAX WORK BROKER

(Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı)

Son Güncelleme: 01.03.2019 15:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Elli5 2019-03-01 17:19:56

Amma remax reklamı yaptınız yeter gayrı

Avatar
Samsun55 2019-03-01 21:02:53

sürünsün emlakçılar beter olsunlar kan emici vampirler.