banner388
banner390
banner410
banner408

Emekli ve memura zam yolda! 

Milyonlarca memur, memur emeklisi ve kamu çalışanı toplu sözleşme sürecinin merakla takip ediyor. 12 Ağustos tarihinde hükümet cephesi teklifte bulunacak. Masada hangi rakamlar var? İşte detaylar...

banner269

Emekli ve memura zam yolda! 

Milyonlarca memur, memur emeklisi ve kamu çalışanı toplu sözleşme sürecinin merakla takip ediyor. 12 Ağustos tarihinde hükümet cephesi teklifte bulunacak. Masada hangi rakamlar var? İşte detaylar...

08 Ağustos 2021 Pazar 17:13
Emekli ve memura zam yolda! 

ZAM TEKLİFİ 12 AĞUSTOS’TA
 
Memurlarla toplu sözleşme görüşmelerinde de, hükümet ilk zam teklifini açıklayacak. 2 Ağustos itibariyle, 4.2 milyon memur ve 2.2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023’te yapılacak zamların belirlenmesi için masaya oturuldu. Bu yıl Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen de birlikte hareket etme kararı aldı ve ortak bir teklif hazırladı. İki konfederasyon, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulundu. Konfederasyonların talepleri arasında tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesi, gelir vergisinin yüzde 15’ini aşan kısmının karşılanması gibi maddeler de yer alıyor. Toplu sözleşme mevzuatına göre, 12 Ağustos itibariyle hükümet teklifini açıklayacak, ağustos ayının 3. haftasına kadar da müzakerelerin tamamlanması gerekecek. Eğer bu süreçte anlaşma sağlanamazsa zam oranına Hakem Kurulu karar verecek.
 
BAKAN BİLGİN: TÜRKİYE, ÇALIŞANLARINI ENFLASYONA EZDİRMEYECEKTİR
 
Yaklaşık 4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı.İlk toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, tekliflerini açıklamadı. Ancak zam tekliflerinin, enflasyon oranının üzerinde olacağını söyledi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, başkanlığını yaptığı toplantının açılışında, toplu sözleşmelerin demokratik toplumlarda devlet ile toplum arasındaki bağları güçlendiren kurumsal yapılar olduğunu söyledi.Toplu sözleşmenin, tarafları daha ileri düzeyde dayanışma ve bütünleşmeye götürmesi temennisinde bulunan Bilgin, "Bu bütünleşmenin sosyal ve ekonomik şartlarda sorunları çözerek daha ileri bir anlaşmayla neticelenmesi hepimizin idealidir" diye konuştu.Bilgin, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin hayırlı olmasını dileyerek, "Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağımızı belirtmek isterim" dedi.
 
HÜKÜMET ZAM TEKLİFİNİ 12 AĞUSTOS'TA KAMUOYUNA AÇIKLAYACAK
 
Takvime göre, 10 Ağustos'a kadar ilgili komisyonlar çalışmalarını yürütecek.11 Ağustos'ta taraflar yeniden pazarlık masasına gelecek. Hükümet ise teklifini 12 Ağustos’ta açıklayacak.22 Ağustos'a kadar uzlaşma sağlanamaması halinde, süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşınacak.Nihai karar ise 31 Ağustos’a kadar Kurul tarafından verilecek.
 
KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU 11 KİŞİDEN OLUŞUYOR
 
Yasaya göre, ‘Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ her toplu sözleşme dönemi için, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Cumhurbaşkanınca Başkan olarak seçilecek bir üye, Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye, en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye de dahil olmak üzere toplam 11 üyeden oluşuyor. Kurulun aldığı kararlar bağlayıcı olurken, toplu sözleşme niteliği taşıyor.

Kaynak: Gazete Vatan
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tahir 2021-08-08 22:31:51

Yılda 150 gün çalışırsınız..hiçbirşeyden geri kalmazsınız..doymadınız gitti..asgari ücretli gariban ne yapsın...ALLAH sizi bildiği gibi yapsın..devletin asıl kamburu sizsiniz.

Avatar
55 2021-08-09 09:49:13

et cıkarmıyormusunuz sayın yetkılıler eyt cıkmasa vAllahı oy yok sıze

Avatar
EMEKLİ 2021-08-09 11:30:46

memur ,işçi ve tüm emeklilere 2022 için yüzde 25 zam yapmalı. ,2023 yüzde 20 olmalı. emekli perişan.. yoksa ak parti 2023 çok darbe yer

Avatar
Kemal 2021-08-09 12:49:13

bu pazarlık masa tiyatro hükümet ne verdiyse olacak bu birde pazarlık deniliyor pazarlıkta hükümet ne derse o oluyor boyle pazarlık olmaz tiyatro oyun olur