banner388

Emekli maaşlarına ne kadar Zam gelecek ?

Milyonlarca emekli bu haberi bekliyor. Haziran ayı enflasyon rakamı açıklandı. Emeklilerin enflasyon farkı ile alacakları zamlar son enflasyon verilerinin ardından netleşmeye başladı. Milyonlarca emekli maaşlarına farkın ne zaman yatacağını merak ediyor. 

Emekli maaşlarına ne kadar Zam gelecek ?

Milyonlarca emekli bu haberi bekliyor. Haziran ayı enflasyon rakamı açıklandı. Emeklilerin enflasyon farkı ile alacakları zamlar son enflasyon verilerinin ardından netleşmeye başladı. Milyonlarca emekli maaşlarına farkın ne zaman yatacağını merak ediyor. 

07 Haziran 2019 Cuma 21:28
Emekli maaşlarına ne kadar Zam gelecek ?

Milyonlarca SGK SSK ve Bağkur emeklisinin gözü kulağı Temmuz ayında açıklanacak olan zam oranına çevrilmiş durumda. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 5'i bulacak. 6 aylık enflasyon yüzde 4'ü aşarsa fark da olacak. Tüm emeklilere Temmuz'da zam gelecek. Ancak enflasyon ne kadar çıkarsa çıksın, memur emeklilerine en az yüzde 5 zam yapılacağı kesin. Mayıs ayının enflasyon rakamı geçtiğimiz günlerde açıklanırken Haziran ayının enflasyon rakamlarının da Temmuz ayının 1'inde açıklanması bekleniyor. Açıklanacak rakamlarla emeklilerin alacakları zam oranı netleşecek.

EMEKLİ ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

Ek ödeme konusunda bilinmesi gereken ise ödemenin net maaş üzerinden hesaplanıyor olması. Bir örnekle anlatırsam daha iyi anlaşılır. 2018'in son maaşını aralık ayında aldınız ve elinize geçen tutar 2.500 lira. Bu sizin maaşınız değil; 2.500 liranın içinde, ek ödeme de var.

Aslında maaşınız 2.403 lira; 97 lira ise ek ödeme tutarınız. 2019'un ocak ayında alacağınız yüzde 10.73'lük (memur emeklileri için yüzde 10.73, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 10.19) zammı, 2.403 lira üzerinden hesaplayacaksınız. Hesapladığınızda 257.84 liralık zamla maaşınız 2.660.84 lira olacak. İşte bunun üzerine yüzde 4'lük ek ödeme alacaksınız. Yüzde 4'lük ek ödemeyi (106.4 lira) eklediğinizde Ocak 2019'da elinize geçen tutar 2.767.2 lira olacak.

2019 TEMMUZ EMEKLİ MAAŞI ZAM ORANI BELLİ OLDU MU?

TÜİK tarafından açıklanan 2019 Mayıs ayı enflasyon rakamında TÜFE artışı yüzde 0,95 oldu. Bu artışla birlikte ilk 5 aydaki enflasyon rakamı da yüzde 4,99 olmuş oldu. Tahminlere göre ise Haziran ayı enflasyon rakamı ile birlikte 2019'un ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 6,5 seviyelerinde olması bekleniyor.

Eğer enflasyon yüzde 4'ün üzerinde olursa aradaki fark memur ve memur emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkı olarak yansıtılacak. Bu durumda memur ve memur emeklileri yüzde 7,5 civarında bir zam alacak.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

İlk 5 aylık enflasyon rakamının belli olması ile birlikte emeklilere ve memurlara yapılacak zam oranı da belirlenmeye başladı. TÜİK tarafından açıklanan 2019 Mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre ilk 5 aydaki enflasyon yüzde 4,99 olarak belirlendi. Yani emeklilere bugün zam yapılsa bu zam oranı yüzde 4,99 olacak.

Kaynak : takvim

Son Güncelleme: 07.06.2019 21:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.