banner388
banner390
banner410
banner408

Elektrik faturalarının yüksek gelme nedeni belli oldu

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Başkanı Kıvanç Zaimler, son dönemde bir hayli artan elektrik faturalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fiyatı dağıtım ve tedarik şirketlerinin belirlemediğini, şirketlerin fiyat değişikliği talebi yapamayacağını belirten Zaimler, "Temel etken enerji üretim maliyetlerindeki, hatta doğal gaz üretim fiyatlarındaki artış." dedi.

banner269

Elektrik faturalarının yüksek gelme nedeni belli oldu

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Başkanı Kıvanç Zaimler, son dönemde bir hayli artan elektrik faturalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fiyatı dağıtım ve tedarik şirketlerinin belirlemediğini, şirketlerin fiyat değişikliği talebi yapamayacağını belirten Zaimler, "Temel etken enerji üretim maliyetlerindeki, hatta doğal gaz üretim fiyatlarındaki artış." dedi.

11 Eylül 2021 Cumartesi 11:49
Elektrik faturalarının yüksek gelme nedeni belli oldu

Son dönemde elektrik faturalarının yüksek gelmesi halk tarafından büyük tepkiye yol açtı.  Konuyla ilgili açıklama yapan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Başkanı Kıvanç Zaimler"Dağıtım ve tedarik ile görevli şirketler fiyat belirleyemezler, fiyat değişikliği talebinde bulunamazlar, teklif edemezler hatta herhangi bir bedeli keyfi şekilde tüketiciye yansıtamazlar" diye konuştu.

FİYATLARIN ARTMA SEBEPLERİ

Zaimler, faturalardaki artışın nedenlerini şöyle açıkladı: "Temmuzda gelen yüzde 15'lik zam, yaz dönemindeki tüketimdeki artış ve son olarak bazı dönemlerde faturaların okunma süresinin 30 günü aşması. Bu üç ekten bir araya geldiğinde bir çarpan etkisi oluşturuyor. Benim de 180-190 lira gelen aylık faturam 400 lirayı buldu. Ancak son ayda günlük tüketimimin zirve yaptığını gördüm. Tüketici de bunu sorgulamakta haklı. Ama dağıtım şirketlerinin bu artışta bir payı yok. Temel etken enerji üretim maliyetlerindeki, hatta doğal gaz üretim fiyatlarındaki artış."

"DOĞAL GAZ SANTRALLERİNİN PAYI CİDDİ DERECEDE ARTTI"

"Bu yıl kuraklık nedeniyle elektrik üretiminde doğal gaz santrallarının payı ciddi derecede arttı" diyen Zaimler, "Talebin arttığı ve aynı zamanda yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin iklimsel nedenlerle azaldığı dönemlerde, doğal gaz ile elektrik üretimi artar. Uluslararası piyasalarda ticareti dolar bazında yapılan doğal gazın da maliyeti arttığında, bu artışlar enerji bedellerine ve dolayısıyla faturalara yansıyor. Bugün bunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"KALİTELİ ELEKTRİK HİZMETİ SUNMAK İÇİN TARİHİ BİR YATIRIM HAMLESİ BAŞLATTIK"

Kıvanç Zaimler, dağıtım şirketleri olarak çok önemli bir yatırım hamlesi başlattıklarını ifade etti. "Dağıtım altyapımızın yenilenmesi için 75 milyar TL, bakımı için ise 12.5 milyar TL harcayacağız" diyen Zaimler "İnsanımıza gerçek anlamda, kesintisiz ve kaliteli elektrik hizmeti sunmak için tarihi bir yatırım hamlesi başlattık" ifadelerini kullandı.

FİYAT ARTIŞINA KARŞI İZLENMESİ GEREKEN STRATEJİLER

Enerji fiyatlarındaki artışa karşı izlenmesi gereken temel stratejileri Kıvanç Zaimler, söyle sıraladı:

1-Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını arttırmalıyız.

2-Enerjinin üretiminden iletimine, dağıtımından tüketimine kadar her alanda enerji verimliliğini öncelik haline getirmeliyiz.

3-Uzun süreli sübvansiyonlardan kaçınmalıyız; zira sübvansiyonlar eninde sonunda gecikmeli de olsa tüm vatandaşlara yansıyacaktır.

4-Rekabet ortamında enerji maliyetleri düşecek ve tüketici faydası oluşacaktır.

5-Bütün bunları hayata geçirmek için de yetkin insan kaynağımızı ve teknolojiyi en etkin şekilde kullanmalıyız. Çevremize de özen göstermeliyiz.

Kaynak: Hürriyet

Anahtar Kelimeler:
ElektrikFaturaZam
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yücel 2021-09-12 02:22:04

Elektrik saatimin bir ay içerisinde düzenli olarak okunup, faturalanması için Dilekçe verdiğim halde, yine bu dönem de saatim 65 gün üzerinden. Okundu..
Aylık tüketiminin ve KDV sinin belli bir istiapı aşıp daha yüksek oranda tutar ödememe neden sebep oluyorsunuz dediğimde , 2 ayı aşkın bir zamanda Okumaya gelen görevli, Çarpan etkisinin olmadığını, uygulamadan kaldırıldığını gözümün içine baka baka yalan söyledi... Üstelik görevlinin saat okuma parasını da biz tüketicilere yükledikleri halde.. Görevlinin parasını ödeyen ben,zarara uğratılan yine ben !.Şikayet dilekçesi verdiğim halde Umursuzca SOYGUN DEVAM EDİYOR...

Avatar
Bozok 2021-09-11 13:21:13

Her şey zıvanadan çıktı. Bazı elk. Dağıtım şirketleri faturası 30 değil 69 günde gönderiyor böylece vatandaşı soyuyorlar tüketim fazla gözüktüğü den fiyat artıyor. Devlet uyuyor. Yada göz yumuyor. Unu sandıkta görürler nasıl ya zıyormuş.

Avatar
Salih Salih 2021-09-11 14:38:23

Suçlu hükümet değil, suçlu dağıtım şirketleri de değil. Suçlu maliyet artışı doğalgazın artması. Doğalgaz artışının suçlusu hükümet değil, şirketler değil . Suçlu . Suçlu sizsiniz yahu siz. Kullanmayı bilmiyorsunuz sonra sağı solu suçluyorsunuz.

Avatar
ero 2021-09-11 14:45:25

aylık okumadılar 45 günlük felan okundu. O yüzden fazla geldi %18 kdv de bu tutar üzerinden alındığı için daha da fazla geldi. Yatacak yerleri yok

Avatar
cem 2021-09-11 21:12:50

reis bu faturalarla seni gönderecekler benden söylemesi dikkat et su doğalgaz ve elektirikteki kdv yi khk ile kdv yi 1 e düşür

Avatar
Mustafa Ali 2021-09-11 22:06:55

Olan millete oluyor,..dogalgaz rezervi bulmusduk,.. nerde ...
Dagitim firmalari sirtlan suruleri gibi,.
Verdigim faturalar zehir zikkim olsun,.

Avatar
Ahmet basar 2021-09-12 04:12:06

Yalanlarla dolu bir durum bu zam istedik herşeyi ödeyenlere yükledik deseler daha kolay

Avatar
Metanet İnoğlu 2021-09-12 21:24:00

Ben eve geçeli 8 ay oldu bundan iki ay evvel dağıtım şirketi sayaçlarını deyişti son iki ay çok yüksek fatura geldi şimdi size soruyorum ben dul ve tek yaşayan biriyim evimde ELEKTİRİK buzdolabı televizyon çamaşır makinesi bulaşık makinesi elektrik süpürgesi var ayın 15 günü evde yokum bu makineleri ayın buzdolabı hariç 2 veya 3 kere ÇALIŞTIRIYORUM sayaç deyiştirdikten sonra ilk ay 140 TL ikinci ay yani bu ay 277 TL fatura geldi itiraz ettiğimde 47 günlük kullanım çıkarttılar sayaç degişim üçretini faturaya yansıtmışlar Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış yiyin efendiler yiyin kusuncaya kadar yiyin ben böyle düzene böyle sisteme.........