banner388

Düzenleme yürürlüğe girdi: Poşetleri ücretsiz verenlere ceza

Milyonlarca vatandaşı ve işvereni yakından ilgilendiren poşet düzenlemesi yürürlüğe girdi. Düzenleme çerçevesinde poşetlere ücretsiz verenlere ceza kesilecek.

Düzenleme yürürlüğe girdi: Poşetleri ücretsiz verenlere ceza

Milyonlarca vatandaşı ve işvereni yakından ilgilendiren poşet düzenlemesi yürürlüğe girdi. Düzenleme çerçevesinde poşetlere ücretsiz verenlere ceza kesilecek.

10 Aralık 2018 Pazartesi 12:54
Düzenleme yürürlüğe girdi: Poşetleri ücretsiz verenlere ceza

Çevrenin korunmasına yönelik kanuna göre plastik alışveriş poşetleri tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına para cezası uygulanacak.

Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi mekanizmalar kullanılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.

Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek.

SATIŞ ALANININ HER METREKARESİ İÇİN 10 LİRA

Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek.

Geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası uygulanacak.

Depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 lira, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek.

Kanunla birlikte üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyetlerini yapabilmeleri ve yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma yükümlülüğü zorunlu olmaktan çıkarıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bafralı 2018-12-10 13:05:32

Afferin lan AKP. Helal olsun lan. Yaşa var ol reis naylon torbayı bile parayla sattın ya millete daha da sırtın yere gelmez. Sana hala destek verenin Allah bin türlü bekasını versin. El birliğiyle batırdınız vatandaşı. Zerre hakkımı helal etmiyorum.

Misafir Avatar
murat 2018-12-10 14:01:23 @Bafralı

Kardeş Belasını versin dicektin heralde. Beka dua yerine geçer yoksa

Beğenmedim! (0)
Avatar
Aslan 2018-12-10 17:36:40

Millet ekmek almaya para bulamıyor bunlar parayla poşet satma derdinde

Avatar
ATAKUMLU 2018-12-10 18:26:46

ULAN POŞET ÜCRETLİ OLUNCA ÇEVRE KİRLENMİYORMU KİMİ KANDIRIYONUZZZZZZZZZZZZZ

Avatar
Can 2018-12-10 14:00:20

Hediye eder o zaman

Avatar
Yazık be 2018-12-10 17:54:11

Madem para ile olucak karton koli verilsin

Avatar
Meltem 2018-12-10 22:09:04

Öldugunuzde kefen bulamayin insAllah kefen torbasina muhtac geberin hatta oyle bir geberinki cenazenizi teshis edemesinler biktik artik milliyetciyim ayaklarina kimse yatmasin millet mi kaldi bayraga askere sehite ATATURKE saygimi kaldi bizim ulkemizi suriyelilere teslim ettiler milliyetci olsaydiniz siz 15 temmuzda nasil sokaklara dokulduyseniz suriyelilerde geldiginde ayni tepkiyi gosterirdiniz elleri seylerinde geziyorlar onlarin zevkten inleyerek dogurduklari cocuklari bizim cocuklarimiz acliktan inlerken bakalim onlarda ayni merhameti gosterecekmi

Avatar
Vartolu 2018-12-11 00:53:09

Evet keser döner sap döner birgün hesap döner

Avatar
samsunlu 2018-12-10 23:48:00

Okuz heryerde okuzdur foset parayla olsada cevre kirlenir bedava olsada cevre kirlenir.Isterseniz once insan olalim.Bafrali seni neden bu kadar gerdiginide anlar gibi oluyorum bu foset isinin.Cunki sizler alismissiniz herseyi bedava alip saga sola atmaya hadi bundan sonrada alin fosetleride atin bakalim.