banner388

Devletten Annelere 4 bin 856 TL Ödeme!

Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı ödeme yapıyor. Rapor parası, çocuk parası ve süt parası. İşte tüm detaylar...

Devletten Annelere 4 bin 856 TL Ödeme!

Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı ödeme yapıyor. Rapor parası, çocuk parası ve süt parası. İşte tüm detaylar...

22 Mart 2017 Çarşamba 11:02
Devletten Annelere 4 bin 856 TL Ödeme!

15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. Bu destekleri alabilmek için Aile Bakanlığı İl Müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara başvuru yapmak gerekiyor. Asgari ücretle çalışan doğum yapan bir kadına toplam 4856 lira, 2500 lira maaş alan anneye 8646 lira ödeniyor ve toplam yardım maaşa göre 30 bin liraya kadar çıkabilmekte. 

Bebeğinizin TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’ adresinden de başvuru yapabilir, tutarı doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğu belirliyor. Başvurunuzu yaptıktan sonra paranız 2 ay içinde ödenir. 

SÜT PARASI

133 TL'lik Süt parasını alabilmek için şartlar ne?
* SSK veya Bağkurlu olmalı
* Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün primlerinin yatırılmış olması ve prim borcunun olmaması gerekiyor. 
* Annenin sigortası yoksa para, sigortalı eşe verilir. 
* Süt parası için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. 
* Başvuru için 5 yıl süre var. 

RAPOR PARASI EN AZ 4423 TL

Çalışan kadınlar için doğum izni şu şekilde:

*Doğumdan önce 8 hafta

* Doğum sonra 8 hafta

Yani toplam 16 hafta yada 112 gün izin hakkı var.

Çalışan hamile kadınlar, bu izin süresi için geçici iş göremezlik (rapor parası) parası alıyor. Bu parayı alabilmek için doğumdan önceki bir yıl içinde en az ‘90 gün sigorta primi’ ödenmiş olmalı. 

Asgari ücretle çalışan bir kadın aldığı doğum izni ile iş göremezlik ödemesi alır. Bu rakam da 2017 yılında 4423 TL olarak belirlendi.

ÖDEMELER PTT VE ZİRAAT BANKASI'NDAN ALINABİLİR

Asgari ücretle çalışan bir kadına ilk çocuğunu dünyaya getirdiğinde 300 TL çocuk parası, 133 TL süt parası ve rapor parası ile toplam 4856 lira ödenecek. Ödemelerini PTT ve Ziraat Bankası'ndan alabilirler.

Kaynak: Posta / Bilal Emin Turan

Son Güncelleme: 23.03.2017 12:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.