banner388

CHP'li Hancıoğlu: "Fındığın milliliği de yerliliği de kalmadı"

Fındık tarımının bir firmanın elinde tekelleştiğini belirten CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu; "Tarlayı filler bastı, fındığın artık ne milliliği ne de yerliliği kaldı" dedi.

CHP'li Hancıoğlu: "Fındığın milliliği de yerliliği de kalmadı"

Fındık tarımının bir firmanın elinde tekelleştiğini belirten CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu; "Tarlayı filler bastı, fındığın artık ne milliliği ne de yerliliği kaldı" dedi.

20 Aralık 2019 Cuma 20:56
CHP'li Hancıoğlu: "Fındığın milliliği de yerliliği de kalmadı"

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, yabancı bir şirketin, Türkiye'nin en stratejik tarım ürünü olan fındıkta büyük bir hızla tekelleştiği uyarısını yaptı. Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının ilk sırasında yer alan fındığın, yaklaşık 7 milyon vatandaşımız için ekmek kapısı olduğunu ifade eden Hancıoğlu; "Artık fındığın rantını; ülkemiz ve üreticilerimiz değil, yabancı bir şirket yiyor" diye konuştu.

"Çiftçimiz ve ülkemiz fındığın hamallığını yapıyor"

Özellikle son 15 yıllık süreçte, üreticilerin menfaatlerini koruma ve kamusal fayda ekseninin terk edilerek, bu ürünü gıda sanayisinde hammadde olarak kullanan yabancı bir firmaya rant sağlayan politikaların uygulandığını kaydeden Hancıoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Artık çiftçimiz ve ülkemiz, fındığın adeta 'hamallığını' yapar hale getirildi. Türkiye fındıktan yılda yaklaşık 2 milyar dolar kazanıyor fakat bir firma 15 milyar dolar kazanıyor. Bu firma, sezon öncesi rekolte manipülasyonları yaparak, Fındığı daha dalındayken değersizleştirip, ucuza kapatıyor. Sonra da fındık piyasasını parmağının ucunda oynatıyor. Yani, tarlayı filler bastı, fındığın artık ne milliliği ne de yerliliği kaldı."

"Bu süreç yabancı şirketlerin insafına terkedildi"

Söz konusu firmanın üretimden hasada, işlemeden pazarlamaya kadar fındığı bütün yönleriyle tekelinde topladığının altını çizen Hancıoğlu; "Bu firma şu ana kadar 40 bin üreticiyle sözleşme yaptı. Firma, bizim edinebildiğimiz bilgilere göre Samsun'da da 600 dönümün üzerinde sözleşmeli üretim yaptırıyor. Bu süreç tıpkı tütün üretimi ve piyasasının, devletin kontrolünden çıkıp yabancı şirketlerin insafına terk edildiği sürecin bir kopyasıdır" dedi.

"Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalı"

Toprak Mahsulleri Ofisi ve FİSKOBİLRİK'in, ellerinde kalan kısıtlı olanaklar ve siyasi baskılar nedeniyle, fındık piyasasını artık regüle edemediklerini vurgulayan Hancıoğlu açıklamasını şöyle tamamladı: "Türkiye artık bu gidişata daha fazla tahammül edemez. Bu konuda devletin yeni bir denetim ve düzenleme mekanizması oluşturması zorunluluk halini almıştır. Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu gibi yapıya ihtiyaç vardır ve bu yapı hızla oluşturulmalıdır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zekiye genc 2019-12-20 21:37:06

HAKLISINIZ..bunu koyluye halka daha iyi anlatmalisiniz biraz daha cok calisma lutfen...

Avatar
Serife aydemir 2019-12-20 21:15:34

Aynen oyle ancak hamallik yapiuoruz tuccara gidiyosun bir kilif uyduruyo verirsen ver vermesen gotur diyolar oysa findigin kabuguni bile satiyoler hepsi agizlarini bir ediyoler arada findik ureticisi yaniyo kendiler bizim urunumuzle zengin oluyolar findik16 piyasa acti sorsunlar bakalim hangi findikci 16 tl findik satmis cok yazik vay bizim emeklerimize cok yazik

Avatar
Canik 55 2019-12-20 22:11:32

Sayın vekilim hasat zamanı 12 - 13 TL olan fındık fiyatlarını bugün 18 - 20 TL olmasının bir sebebi olmalı. Denetim mekanizması çalışmıyor, yani üretici korunmuyor adeta ürünleri peşkeş çekiliyor. Yerli ve Milli neyimiz kaldı ki? fındıkta yerli ve milli arıyorsunuz...

Avatar
cıhan 2019-12-21 12:00:19

sayın vekıl ortalıkda bosa dolasmayın eyt cırtın secım yanasıyor