banner388

'Beyaz altın'ın Hasadına Başlandı

Gaziantep'in Araban Ovası'nda yaklaşık 10 bin dönüm dikimi yapılan sarımsağın hasadına başlandı.

'Beyaz altın'ın Hasadına Başlandı

Gaziantep'in Araban Ovası'nda yaklaşık 10 bin dönüm dikimi yapılan sarımsağın hasadına başlandı.

15 Mayıs 2016 Pazar 13:54
'Beyaz altın'ın Hasadına Başlandı
Beyaz altın olarak bilinen ve yurt içi ile yurt dışında kalitesi ve dayanıklılığı ile kolayca pazar bulan meşhur Araban sarımsağında 2016 yılı hasadına start verildi. Bu yıl sarımsak üretiminde rekolte, kalite ve fiyat yönünden yüksek olduğunu kaydeden Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Araban Ovası’ndaki sulu tarım yapılan bölgelerde yaklaşık 10 bin dönüm civarında dikimi gerçekleşen sarımsak hasadında yaklaşık 18 bin ton civarında ürün elde edilmesi beklendiğini açıkladı. 

Araban Ovası’ndaki hasadı yapılan sarımsak tarlalarını gazetecilerle birlikte gezerek incelemeler gerçekleştiren Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, organik sarımsak üreticisi Sıddık Turan’ın arazisinde ilk sarımsağı topladı. 

Yılın ilk hasadının hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olmasını dilediklerini belirten Doğan "8 yıl önce Araban Ovası’nda üretimine başlanan sarımsağın kalitesi, depolama, dayanıklılık süresinin uzunluğu ve tohum kalitesi ile kısa sürede yurt geneli ve yurt dışındaki pazarlarda aranan ürün oldu”  açıklamlarında bulundu.

ARABAN SARIMSAĞI TOHUM İHTİYACINI KARŞILIYOR
Türkiye’nin en kaliteli sarımsağını yetiştirme yolunda hızla ilerlediklerini belirten Doğan, “Arabanlı üreticilerimizin bir dönümün de yetiştirdiği sarımsak, 3 bin 500 TL'yi bulan fiyatlarla Kastamonu, İstanbul, Adana, Mersin, Ankara ve Şanlıurfa'dan gelen sarımsak komisyoncuları ve yurtdışına ihraç yapan tüccarlar tarafından alıcı bulmakta. Araban dışından gelen birçok tüccar da bu bölgede tarla kiralayıp sarımsak yetiştiriyor. Geçmiş yıllarda Türkiye’nin tohumluk sarımsak ihtiyacı Çin’den karşılanıyordu. Araban Ovası’nda sarımsak üretimine başlanıldığı tarihten bu yana hem ilçenin hem de yurt genelinde sarımsak üretimi yapılan bölgelerin tohumluk sarımsak ihtiyacı da Araban sarımsağı ile karşılanıyor. Bu sayede Çin’den ihraç edilmeyen tohumlar sayesinde ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlanıyor" şeklinde açıklamarına devam etti.

ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Araban sarımsağının üreticinin yüzünü güldürdüğünü aktaran Ziyaret Kırsal Mahallesi Muhtarı Sıddık Turan, “Araban Ovası’nda 2016 yılı sarımsak hasadına başladık. Sarımsak hasadında rekolte ve fiyat yüksek. Araban Ovası'ndaki verimli topraklarımızda ürettiğimiz sarımsağın kalitesinin ünü artık yurt genelini aştı. Bu yıl meşhur Araban sarımsağının tarlada dönümü 3 bin 500 liradan alıcı bulmakta. Ziyaret Karaçalı mevkiindeki 25 dönümlük tarlama 15 Ekim 2015 tarihinde dikim yaptım. Sarımsağın çimlenme döneminde etkisi 12 gün süren yabancı ot ilacı ile sinek ilacı kullanarak tamamen organik olarak yetiştirdim. ‘Beyaz altın’ olarak bildiğimiz meşhur Araban sarımsağının 2016 yılı hasadına başladım. Benim gibi tüm Arabanlı üretici arkadaşlarımız ile birlikte başladığımız hasat döneminde rekolte ve fiyat yüksekliği biz üreticilerin yüzünü güldürdü" söylemlerinde bulundu.  
Son Güncelleme: 15.05.2016 14:03
Anahtar Kelimeler:
GaziantepAltınBeyaz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.