banner388

Asıl zamlar yılbaşından sonra 

Özellikle market ürünlerinde stokçuluk başlarken fiyat artışı da hızlandı. Asıl zamlarında yılbaşından sonra gelmesi bekleniyor.

Asıl zamlar yılbaşından sonra 

Özellikle market ürünlerinde stokçuluk başlarken fiyat artışı da hızlandı. Asıl zamlarında yılbaşından sonra gelmesi bekleniyor.

11 Aralık 2021 Cumartesi 15:40
Asıl zamlar yılbaşından sonra 

Türkiye Gazetesinden Canan Eraslan'ın haberine göre; süte gelen yüzde 48 zam fiyatlara yüzde 100 olarak yansırken market rafında bir litre sütü 16 liraya kadar çıkmış gören tüketici isyan etti. Süt fiyatı zamlanınca tereyağının kilosu 100 lirayı, peynirin ortalama fiyatı 80 lirayı, bir kilogram yoğurdun fiyatı 10 lirayı buldu. Yemi dolarla alan yumurta üreticisinin 30’lu paketler hâlinde sattığı yumurtanın fiyatı da 40 liraya dayandı. Ekmek 3 lira, simit 3,5 lira, en ucuz et çeşidi kıyma 80 lirayı, tavuğun kilosu 40 lirayı bulunca, çaresiz kalan tüketici de saklayabileceği ürünlerden olan kuru gıda ve yağ başta olmak üzere birçok üründe bireysel stokçuluğa başladı. Vatandaş, para ödediği marketleri büyük kâr oranları sebebiyle suçluyor. Devlet de bunlara milyonlarca lira ceza keserken; perakendeciler asıl problemin stokçuda olduğunu, kendilerinin o stokçulardan fahiş fiyata mal aldıklarını söyleyerek kendini savunuyor.

"KUR DALGALANMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

İTO Başkanı Avdagiç, kurdaki aşırı dalgalanmanın önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederken, "Daha çok ihracat yapmalı, daha çok üretmeliyiz." diye konuştu.

"TEŞVİKLER GÜÇLENDİRİLMELİ"

Üretimin teşviklerle artması gerektiğini savunan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz ise "Hem teşvikleri güçlendirerek tarımsal üretimi artırmalı hem de ithalat ve ihracatta kararlarla gıda darlığının önüne geçmeliyiz" dedi.

ZAMLAR YILBAŞINDAN SONRA YANSIYACAK

Perakendeciler, çözüm önerilerini ise şöyle sıralıyor:

Dolarizasyon sorunu çözülmeli. Bu ülkenin dışa bağımlılığı var. Dolarla birlikte her şey tehlikeli bir hâl alıyor.
Şu anda üretime yönelme çok zor, hatta mümkün değil. Çünkü stokçuluk daha iyi kazandırıyor.
Bugünün üreticisi ham maddeyi alsa, bir gün beklese, yarın satsa, daha fazla kâr ediyor. Üretmiyor, alıp satıyor.
Ham maddeyi ithal ediyorsak yaptığımız ihracatın getirisi geçici. Yarın aynı fiyata yerine koyamayacağız.
Maliyetler yüzde 60-70 artmış durumda. Artış yüzde 5-10 olsa tolere edeyim de, 60-70’i tolere edemem, batarım.
Artık toptancılar fiyat listelerini kaldırdı. Siparişle birlikte tutarın yarısını peşin istiyor ki, üretebilsin...
Asgari ücretteki artış oranının yüzde 30 olması bekleniyor. Bu da fiyatlara yılbaşından sonra yansıyacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Anthiseptic 2021-12-12 01:48:11

Birileri eski Türkiye masalları anlatıp duruyordu. Eski Türkiye'yi mumla arar olduk. Bahsettikleri eski Türkiye , Ecevit zamanındaydı. Adam tüm dünyayı karşısına aldı Kıbrıs için , ülkeye ambargo uygulandı. Adam Amerikan üslerini kapatacak kadar yürekliydi. Şimdi ne var? Ambargo mu var savaş mı var? O eski Türkiye' de insanlarda para vardı. Karaborsa da olsa ihtiyacı olanı alabiliyordu. Ya şimdi? Tuvalette kıçımızı silecek kağıdı almak için bile 2 kere düşünüyoruz. Marketlerde 5 LT' lik sıvı yağ yok. Hoş olsa da alacak para yok. Sözde enflasyon %21 ama neredeyse %100 'den aşağı zam gelen bir şey yok. Ya maaşlara? Benim sözleşmemde yazan rakam İlk 6 ay %6 ikinci altı ay %4.Bir de gerçek enflasyonu düşünün. Hala körü körüne bu iktidarı savunanlarda ne ahlak ne de vicdan var. Tabi kendi tuzları kuru. Vatandaşın anası bellenmiş onların umurunda mı? Tutturmuşlar bi '' DIŞ GÜJLER''... Kim aq bu dış güçler? İsim ver isim. Neden senin ekonomine saldırıyorlar?

Avatar
Galip Dursun 2021-12-11 15:51:25

Gelsin gelsin alım gücümüz zaten süper yeni zamlar gelince normale doneriz