banner388

7 milyar liralık fındık kavgası büyüyor

Türkiye pazarında yaklaşık 7 milyar liralık bir paya sahip olan fındıkta üreticinin tepkileri sürüyor.

7 milyar liralık fındık kavgası büyüyor

Türkiye pazarında yaklaşık 7 milyar liralık bir paya sahip olan fındıkta üreticinin tepkileri sürüyor.

19 Eylül 2017 Salı 09:40
7 milyar liralık fındık kavgası büyüyor

Fındık fiyatları ile ilgili tartışma devam ediyor. Dünya fındık ihtiyacının yüzde 75'ini karşılayan Türkiye'de üretici her yıl olduğu gibi bu yılda mağdur oldu. Fiyatlar beklentilerin oldukça altında kalırken hükümetin 'Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımı yapacak' açıklaması da fiyatlarda beklenen artışı sağlamadı.


Habertürk'te yer alan habere göre, Türkiye'de 6.85 milyar liralık bir pazara sahip olan fındık, yaklaşık 2 milyon kişinin geçim kaynağı durumunda. Türk fındığı, Dünya ihtiyacının yüzde 75'ini karşılamasına rağmen verimlilikte ise fındık üretimindeki rakiplerinin oldukça gerisinde.
 

RAFLARDA 3 KAT DAHA PAHALI

Üretici, fındığını tüccara 7.5 ila 8.5 TL arasında satarken TMO ise fındığı 10 TL'den alıyor. Ancak fiyatlar raflarda biranda artışa geçiyor. Marketlerde kilosu 30 TL'ye kadar alıcı bulan fındık, kavrulduğu zaman ise 60 TL'ye çıkıyor.


BAKAN FAKIBABA: "DÜZELECEĞİNE İNANIYORUM"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fındık fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hiç kimse telaşa kapılmasın. Bunun düzeleceğine inanıyorum. Biz ne fiyat vermişsek TMO onu alacak" ifadelerini kullanmıştı.


FİSKOBİRLİK - TMO ORTAKLIĞI

TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ise fındık alımları ile ilgili olarak, "Fiskobirlik de satın alsın, bize versin diyoruz" şeklindeki sözlerine Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar'dan açıklama geldi. Bayraktar, TMO fındık alımlarında kendileriyle işbirliği yapma planı hakkında, "Böyle bir işbirliği yapılsa faydalıdır, yapılması gerekir, keşke eylül ayının başında yapsaydık” dedi. Bayraktar, “Fiskobirlik bugün zaten piyasadan fındık alan bir kurum. Ancak mali durumlarından dolayı piyasayı dengeleyecek kadar alım yapacak durumda değildir. Fiskobirlik’in mali gücü yeterli olsaydı zaten TMO’nun devreye girmesine gerek kalmazdı" açıklamalarında bulundu.


YAKLAŞIK 7 MİLYAR LİRALIK PAZARDA KAYBEDEN ÜRETİCİ

Türkiye'de yaklaşık 7 milyar liralık bir pazara sahip fındıkta üretici dışında herkes kazanmaya devam ediyor. Gözler ise artan tepkilerin fiyatlarda herhangi bir iyileştirme getirip getirmeyeceğinde.

Son Güncelleme: 19.09.2017 09:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
samsunum 2017-09-20 03:39:50

Karadenizden büyük oy aldınız şimdi fındığın kilosu 25 kuruş olsa haktır üreticiyi bitirin ki millet sanayiye asgari ücretle işe girsin her gün bir simit yeyip ülke ekonomisine katkıda bulunsun kısacası koyun olsun YERSEN

Avatar
helal para 2017-09-20 03:40:49

Köylü halkın efendisiyken kölesi oldu şimdi verin mehteri