banner388
banner390
banner410
banner408

2020 İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Kimler yararlanabilir

2020 asgari ücret zammının ardından 2020 Gelir Vergi Dilimlerine de yüzde 22,5 oranında zam gelmişti. Taşeronlar, memurlar ve emekliler yapılacak zam oranını merakla beklerken bir yandan işsizlik maaşı için beklentide oluştu. 

banner269

2020 İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Kimler yararlanabilir

2020 asgari ücret zammının ardından 2020 Gelir Vergi Dilimlerine de yüzde 22,5 oranında zam gelmişti. Taşeronlar, memurlar ve emekliler yapılacak zam oranını merakla beklerken bir yandan işsizlik maaşı için beklentide oluştu. 

28 Aralık 2019 Cumartesi 20:59
2020 İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Kimler yararlanabilir

Türkiye'de belediyelerde çalışan yaklaşık 18 bin civarında sözleşmeli personellerden çoğu topun ağzına girdi. Belediyelerin sözleşmeleri yenilememesi durumunda birçok kişi işsiz kalacak. Asgari ücrete yapılan yüzde 15'lik zam ile birlikte birçok özel şirkette küçülmeye gitti kararı aldı. Yani işsizlik ordusu gittiçe büyüyor. İşsiz sayısının artış göstereceği önümüzdeki günlerde vatandaşlar işsizlik maaşının ne kadar olduğunu araştırmaya başladı. 2020 yılında işsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir? Başvuru şartları nelerdir? Haberimizin devamında...

2020 İŞSİZLİK MAAŞI ASGARİ ÜCRET İLE BİRLİKTE BELLİ OLDU

'2020 yılında işsizlik maaşı ne kadar olacak' araştırması yapanlar için rakamlar belirlendi. İşsizlik maaşıda Genel Sağlık Sigortası (GSS) gibi brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Brüt asgari ücreti 2943 TL'ye yükselmesinin ardından en düşük işsizlik maaşı (brüt asgari ücretin yüzde 40'ı) 1777 TL olurken, en yüksek işsizlik maaşı (brüt asgari ücretin yüzde 80'i) 2354 TL oldu. İşsiz bireylere verilen bu işsizlik maaşlarından damga vergisi kesiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşı almak isteyen bireylerin işsiz kaldıktan sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapması gerekiyor. Gerekli başvuru şartlarını taşıyan bireylere sağladığı kriterler oranında işsizlik maaşı bağlanır. İşsizlik maaşı başvurusu İŞKUR Genel Müdürlüğü internet sitesi aracılığıyla kolayca yapılabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

a) İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmek, (Haklı fesih durumlarında işçi kendi isteğiyle işten ayrılmasına rağmen yine de ödenekten yararlanmaya hak kazanır. Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları sebep gösterilebilir. İş yerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak da ödenekten yararlanmayı gerektirir. Yine işverenin işçinin hakkını ödememesi, ücretini eksik göstermesi gibi durumlarda da haklı fesih devreye girer ve istifa halinde işsizlik maaşı alınır.)

b) Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

c) Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunmak,

Şartlarının sağlanması halinde ödenekten yararlanılmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY BOYUNCA ALINABİLİR? 

İşsizlik maaşı başvurusu kabul olan bireyler belirli süre zarfında işsizlik maaşından yararlanabiliyor. İşsizlik maaşı hakkından yararlanma süresi sigortalı olarak çalışılan gün ile aynı orantıda artmaktadır.

600 günlük prim dolduran birey 180 gün işsizlik maaşı alabilir.
900 günlük prim dolduran birey 240 gün işsizlik maaşı alabilir.
1080 günlük prim dolduran birey 300 gün işsizlik maaşı alabilir.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR? 

ünlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan ödenek miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez. İşsizlik maaşını güncel verilerle kolayca hesaplayabilmek için hesaplama aracımızı her zaman kullanabilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.