banner388
banner390
banner410
banner408

Avrupa'da Büyük Seçim ! Türk adaylar da var

Avrupa Birliği'nde yaklaşık 370 milyon kişi sandık başına gidecek 

banner269

Avrupa'da Büyük Seçim ! Türk adaylar da var

Avrupa Birliği'nde yaklaşık 370 milyon kişi sandık başına gidecek 

22 Mayıs 2019 Çarşamba 19:36
Avrupa'da Büyük Seçim ! Türk adaylar da var

Avrupa Birliği’ne üyeliği olan 28 ülkede yaklaşık 370 milyon kişi 23-26 Mayıs tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu Seçimleri kapsamında sandıklara giderek 751 milletvekilini belirleyecek. 

Avrupa Birliği'ne üyeliği bulunan 28 ülkede 370 milyon seçmen 23-26 Mayıs tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu Seçimleri için sandıklara giderek 751 milletvekili seçecek. Her ülkenin kendi nüfusuna göre milletvekili çıkaracağı seçime Avrupa Birliği'nden ayrılmayan ve Brexit aşamasında olan İngiltere de katılım sağlayacak. 
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından yapılmış olan araştırmaya göre, aşırı sağın oylarının yüzde 23'ten yüzde 28'e yükseltmesi bekleniyor. Avrupa Birliği genelinde yapılan anketler, seçimlerde Parlamento’daki sağ partilerden oluşan Özgürlükler ve Uluslar Avrupa'sı (ENF) grubunun üye sayısını ikiye katlayacağını iddia ediyor. 

Türk adaylar 

28 ülkenin siyasi partileri aralarında Türklerinde bulunduğu adaylarını belirleyerek listelerini oluşturdu. Almanya’da Sol Parti'nin (Die Linke) liste başı adayı özlem Alev Demirel iken Sosyal Demokrat Partisi'nden (SPD) 10’uncu Sırada on yıldır Avrupa Parlamenteri olan İsmail Ertuğ yer alıyor. Engin Eroğlu ise "Serbest Seçmenler" (Freie Wahler) partisinin 2’nci sıra adayı. Hollanda'da DENK Partisi'nin liste başı adayı Ayhan Tonca olarak belirlendi. Niyazi Kızılyürek Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) listesinden aday gösterildi. 

Fransa’da partiler halktan borç istedi 

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen ve Solcu parti "La France Insoumise" (Asi Fransa) Avrupa Parlamentosu seçimleri için partilerine gönül verenlerden borç istemesi dikkatleri çekti. Fransa’da aylardır hükümet karşıtı protestolar düzenleyen “Sarı Yelekliler” Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım sağlıyor. Seçimlere girecek grubun liderlerinden hemşire olan Ingrid Levavasseur liste başı olarak yarışacak. 

Gençler de seçime katılıyor 

Her 5 senede bir düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılımın düşük olması eleştiri konusu olmaya devam ediyor. 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 28'i sandıklara gitmişti. Macaristan'da kurulan Momentum Partisi ve Almanya’da kurulan Volt Europa Partisi Avrupa Parlamentosu'na genç milletvekilleri dahil etmek istiyor ve gençlerin sandıklara daha fazla katılmasını sağlamasını istiyor. Momentum Partisi işsizlik ve yüksek emlak fiyatları gibi sorunlarla ilgileniyor. Belçika'daki Uluslararası Avrupa Hareketi, Avrupa’daki demokrasiyi güçlendirmek ve gençlerin siyasette daha aktif olması için etkinlikler düzenliyor. 

Son Güncelleme: 22.05.2019 20:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.