banner388

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Kalkacak Mı?

Almanya'da çifte vatandaşlık uygulamasına son verilmesi görüşülüyor.

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Kalkacak Mı?

Almanya'da çifte vatandaşlık uygulamasına son verilmesi görüşülüyor.

10 Aralık 2016 Cumartesi 11:31
Almanya'da Çifte Vatandaşlık Kalkacak Mı?

Almanya'da iktidardaki Merkel'in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU'nun kongresinde aldığı bu karara TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonundan da tepki geldi. Kararla  Almanya'da milyonlarca Türkiye kökenli Alman vatandaşını etkileyecek olan bu çifte vatandaşlık kalkacak, yeniden "opsiyon modeline" geçilecek ve çifte vatanı olanların bunlardan birinin vatandaşlığını seçmek zorunda kalacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu CDU'nun, çifte vatandaşlığın korunması yönündeki koalisyon kararından geri adım atmasından endişe duyduklarını belirterek konu hakkında şu açıklamada bulundu:
"CDU'nun, Opsiyon Modeli'nin tekrar yürürlüğe konulması ile alakalı parti kararı çifte vatandaşlığa karşı bir mütalaa olmaktan ziyade, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşları dışlamanın bir ifadesidir. Bu da beni ziyadesiyle endişelendirmektedir. Böyle bir önergenin parti içerisinde daha ulusçu kanadı temsil eden eski jenerasyondan değil de partinin gençlik teşkilatı Genç Birlik (Junge Union) tarafından yapılmış olması hayret vericidir. Bu her şeyden önce çifte vatandaşlık tartışmalarının zannedildiği gibi bitmiş olmadığını, aksine bizleri daha uzun süre meşgul edeceğini gösteriyor. CDU'nun Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisinin sağ popülist ajandasının önünde bu şekilde diz çökmesi önümüzdeki genel seçim sürecinde bizi iyi günler beklemediğini gösteriyor. Opsiyon Modeli'ne karşı olanlar, hakim olan Türkiye karşıtı atmosferden faydalanmak için bilinçli bir şekilde meseleyi bu bağlama çekiyorlar ve görüldüğü üzere bunu da başarıyorlar. Eğer aynı uygulama Rusya kökenli Alman vatandaşları üzerinden tartışılsa idi parti içerisinden gelen bu önerge için çoğunluğun sağlanamayacağı açıktır. Sayın Merkel, Türkiye kökenliler tarafından, zaten CSU ile sürekli daha da sağa doğru sürüklenen Birlik partilerindeki sağcı popülist kanada karşı tashih edici olarak görülmektedir. Şunu da unutmamak gerekir ki bu tartışma da bir zaman meselesidir. Küreselleşen dünyada insanların yaşam alanları ve şartları sürekli olarak dönüşüme uğramaktadır. İnsanlar artık daha mobil durumda, daha sıkı ulus aşırı ilişkiler kurmakta ve birden çok ülkeyi vatanları olarak hissedebilmektedirler. Bu hakikati Birlik partileri de zamanla anlayacak ve er ya da geç doğru yola geleceklerdir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.