banner388

Afganistan'dan dönen Türkler o anları anlattı

Afganistan hükümetinin Taliban'a geçmesinin ardından tahliye edilen Türkler yaşadıklarını aktardı.

Afganistan'dan dönen Türkler o anları anlattı

Afganistan hükümetinin Taliban'a geçmesinin ardından tahliye edilen Türkler yaşadıklarını aktardı.

16 Ağustos 2021 Pazartesi 19:08
Afganistan'dan dönen Türkler o anları anlattı

Afganistan'ın başkenti Kabil'den tahliye edilen 324 Türk vatandaşını taşıyan Türk Hava Yolları (THY)'na ait uçak ile saat 16.45'te İstanbul Havalimanı'na indi. Tahliye edilen Türkler, yaşananları anlattı.Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Konsolosluğu aracığıyla ülkeden ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarına çağrıda bulunarak kendileriyle iletişime geçilmesi gerektiğini duyurmuştu.  Bugün Türk vatandaşları tahliye etmek için THY’ye ait uçak Afganistan’a gönderildi. Uçağın İstanbul Havalimanı'na iniş yapmasının ardından yolcuların kontrolleri başladı.

PCR VE KARANTİNA ŞARTI

Afganistan'dan Türkiye'ye tahliye edilen vatandaşlar havalimanında yapılacak PCR testinin ardından 10 gün evlerinde karantinada tutulması bekleniyor.

UÇAĞIN ÖNÜNÜ KESTİLER

Yurda gelenler arasında bulunan Musa Mutlu, yaşadıklarını anlatarak, “5 saat havalimanında bekledik. Afganlar yolumuzu, uçağın önünü kestiler, 5 saat havalimanında bekledik. Rötarlı olarak 5-10 saat üzerinde buraya geldik. Dün Kabil’i Taliban ele aldı. Yolları kesti, Türk vatandaşlarımızı elçilikten alarak Kabil Havalimanına getirdiler. Gece saat 02.00’de havalimanına getirdiler. Sabah Türk Hava Yolları geldi. 10 saat bekledik. Havalimanı yolunu komple kestiler, uçağımız tam çıkacakken geri döndük, sonra 5 saat daha bekledik. Amerikan Kargo uçaklarına yanaştılar, bize yanaşmadılar. Bizim Türk askerlerimiz orada önlemini almıştı. Askerlerimizin önleminden sonra uçağımız geldi ve rahat rahat geldik. Vatanımıza geldik. Türk elçiliğimizden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

AMERİKAN KARGO UÇAĞINDAN DÜŞENLER OLDU


Kabil’de mühendis olan Cem Ayşen, “Kabil’den geliyoruz. Ben şantiyeciyim, daha dün normal işimize devam ediyorduk. Öğleden sonra bir patladı. Her yerden askerler koşuşturmaya başladı, silah sesleri gelmeye başladı. Ondan sonra şirketimiz Türki Hava Yollarıyla irtibata geçti. Tahliye uçakları gelmeye başladı. Bugün sabah bindik, ama yine 3 saat uçakta bekledik. Çünkü Afganlar kaçmak için pistin içine girmişlerdi. 3 saat bizi bırakmadılar, bir türlü uçak havalanamadı. Nihayet Türk askerleri pisti temizledi de biz kalkıp gelebildik. Pistin başında bekledik. Ondan sonra geri döndü, Aprona yanaştı. Orada da bekledik. Ondan sonra temizlendi haber geldi. Bizden önce Amerikan kargo uçağı kalktı, ondan düşenler oldu inanılmazdı. Şu anda biz askeri havaalanı tarafında çalışıyorduk. Sivil taraf çok kötüydü. Dün akşam normal uçakla gidecek arkadaşlar vardı, onlar gittiler. Taliban sivil tarafa girmişti, onları zor aldık. Tabi askeri tarafa girmiyorlar. Askeri tarafta durum sakin. Türk askerlerimiz sakin görevlerini yapıyorlar. Orada tabi Amerikan askerleri de vardı” diye konuştu.



Elçilik görevlisi Şenol Çelik se, “Çeşitli zorlukla yaşadık, saldırılar oldu, bombalar patladı, güvenlik sorunu yaşadığımız anlar oldu. Uçağa bindik uçak kalkmadı, insanlar kendilerini uçağın önüne attılar, tabi binmek istiyorlar, oradan kurtulmak istiyorlar. Bayağı heyecanlı bir yolculuk oldu, çok şükür vatanımıza sağ salim ulaştık. Korktuk, uçak geri dönecek, gitmeyecek tekrar o kaosun içine girecek tabi ki korktuk. O insanlara üzüldük, insanlar kendilerini uçağın önüne atıyorlar. Korunmak için uçağın altına giriyorlar, böyle üzücü şeyler yaşadık. Vatanımız var olsun, insan böyle durumlarda daha iyi anlıyor”  ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
AfganistanTalibanTürkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.