banner388

ABD'deki Başkanlık Seçimi Sonuçları

ABD'deki nefes kesen bakanlık yarışında son durum ne? ABD'nin yeni başkanı Trump mı, yoksa Clinton mı olacak? İşte sonuçlar

ABD'deki Başkanlık Seçimi Sonuçları

ABD'deki nefes kesen bakanlık yarışında son durum ne? ABD'nin yeni başkanı Trump mı, yoksa Clinton mı olacak? İşte sonuçlar

09 Kasım 2016 Çarşamba 09:36
ABD'deki Başkanlık Seçimi Sonuçları

ABD'deki başkanlık seçiminde nefes kesen yarışta Hillary Clinton ve Donald Trump yarışıyor ve sonuç artık belli olmaya başladı. Şu ana kadar gelen sonuçlara bakıldığında Trump önde gidiyor. Trump, 254 delege sayısına ulaşırken, Clinton ise henüz 215'te. 270 delege sayısına ulaşan Başkan oluyor.

OYLARIN DAĞILIMI 
CLINTON: % 47
DELEGE SAYISI: 215
TRUMP % 49
DELEGE SAYISI: 254

Hillary Clinton 55 delegesi olan kritik eyalet Kaliforniya'yı kazanırken, seçimlerdeki bir diğer kritik eyalet Florida'da kazanan Trump oldu. Pensilvanya'da ise önde giden isim Clinton oldu. Oy verme işlemi devam ederken Trump'tan "çeşitli seçim merkezlerindeki oylama makinelerinin, Cumhuriyetçilere verilen oyları Demokratlara verilmiş gibi değiştirdiğine dair sorunlar olduğu yönünde haberler" şeklinde bir iddia geldi.

Henüz resmi sonuçlar gelmedi, ancak Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, başkanlığa oldukça yakın. Trump, Ohio, Kuzey Carolina, Georgia, Wisconsin, Iowa ve Florida gibi önemli eyaletleri kazanarak 254 delegeye ulaştı ve sadece 16 delegeye ihtiyacı kaldı.

Rakibi  Clinton ise Virginia, Nevada, Washington, Oregon ve California eyaletlerini kazanıp,  215 delegeye ulaştı ve 55 delegeye daha ihtiyacı var. Seçimlerdeki son duruma göre Trump, oyların yüzde 49'unu alırken, Hilary Clinton ise oyların yüzde 47’sini alıdı.

YENİ BAŞKAN TRUMP OLDU
ABD başkanlık seçiminde Donald Trump 276 delege kazanarak ABD'nin 45. Başkanı olurken, Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler, Senatoda 51 sandalye ve Temsilciler Meclisini de 233 sandalye alarak çoğunluğu elde etti. Yarışta Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ise 218 delege sayısında kaldı.

ERDOĞAN'DAN İLK DEĞERLENDİRME
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçları hakkında şu değrlendirmede bulundu: "Temennim o ki Amerikan halkının bu tercihi, dünyaya gerek temel hak ve özgürlükler noktasında, gerek demokrasi noktasında, gerekse bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımlar atılmasına vesile olur" 

DONALD TRUMP KİMDİR?

1946 yılında New York'ta doğan Trump, liseyi bitiremeyip, askeri akademiye gitti ve sonrasında emlakçı olan babasının şirketinde çalışmaya başladı. 1973 yılında New York'un tam ortasına 290 daireli ve 18 katlı bir gökdelen inşaa ederek ilk büyük işini yapmış oldu. 1975 yılında ise New York merkez garının yanındaki harabe bir oteli 80 milyon dolara satın alıp, o projeyle dev bir oteller zinciri oluşturdu ve emlak devi haline geldi. Yaptığı neredeyse tüm binalara Trump adını veren Trump, New York'un gökdelenli silüetine imzasını atmıştır.

Daha sonra bir havayolu şirketini satın alan Trump, yazdığı "Zengin Olmanızı İstiyoruz" adlı kitapla gençlere nasıl zengin olacaklarını anlattı. Bununla da yetinmeyen Trump, televizyonda Türkiye'de de "Çırak" adıyla televizyona uyarlanan "The Apprentice" adlı programda yarışmacılara para kazanmayı öğretip, performansını beğenmediklerini kovarken, birinci olana da kendi şirketlerine iş vermişti.

Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Trump, seçim kampanyası için haftada 2 milyon dolar harcadı ve kampanyasının daha ilk gününden itibaren ırkçı ve İslam karşıtı söylemleri yeninden Amerikan siyasetinin merkezine taşıdı. Trump'ın seçimdeki en büyük vaadi vergi indirimi, Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermek ve DEAŞ'ı 30 günde bitirmek.

Son Güncelleme: 09.11.2016 12:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.