banner388

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte yaratılan sanal dünya, fazlasıyla renkli, ilgi çekici ve hareketli bir dünyadır. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi günümüz teknoloji ürünlerinin kullanılması ile birlikte, kişiler bu sanal dünyanın etkisi altına girmektedir. Globalleşen dünya ile birlikte teknoloji de hızla gelişmektedir.  

Sosyal medya artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Hatta zaman geçtikçe bir parçadan çok tamamını ele geçiriyor. Sosyal medyanın genel bir tanımını yapacak olursak hayatımızı her anlamda kolaylaştırıyor diyebiliriz. Bu hayatımızı kolaylaştırdığı gibi elbette ki zararları vardır. Sosyal medyayı çok kullanmak bağımlılık yapıyor. Sosyal medya bağımlılığı sosyal medyada çok paylaşım yapmak ve çok fazla zaman geçirmektir.

Gelişen teknoloji ile birlikte iş yapış biçimimiz, sosyal hayatımız ve özel hayatımız yeniden şekilleniyor. Akıllı telefonlar ve sosyal paylaşım sitelerinin hayatımıza girmesiyle birlikte uzaklar yakın olurken, özel hayatın çizgileri de neredeyse kayboluyor. Çok uzağa gitmeye gerek yok.  Bir kaç yıl öncesine kadar ünlülerin hayatı göz önündeyken, bugün herkesin hayatı hakkında oldukça fazla bilgiye sahibiz. Üstelik bu bilgileri biz talep etmeden, herkes kendi isteği ile paylaşıyor.

Teknoloji birçok avantajı beraberinde getirdiği gibi kimi zaman da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Öyle ki siz farkında olmasanız bile sizi bir hastalığa sürüklemektedir. Peki günümüzün teknoloji hastalığına ne denilmekte?

Teknoloji çağında yaşıyoruz, teknolojinin hayatımıza kattığı yararlar saymakla bitmez, peki ya zararlar? Akıllı telefonlar, tablet ve bilgisayar artık çok yakınımızda, internetsiz sosyal medyasız ve sanal ticaretsiz bir hayat düşünülemez. Eğer sizde böyle düşünüyorsanız, interneti kesildiğinde huzursuzluk, ruhsal çökkünlük hatta kızgınlık hissediyorsanız ‘’Siber Kondri’’ hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Teknoloji bağımlılığı, neredeyse tüm dünyayı ele geçirmiş durumda. Kalabalık yerlerde sokağa çıktığınızda, elleri boş yürüyen insanlara rastlamak  gün geçtikçe zorlaşıyor. Kafasını elindeki akıllı telefonundan kaldırmayıp, hayatta nelerin olup bittiğini fark edemeyen bir nesil yetişiyor diyebiliriz.                                                               

Bunun ana sebebi yeniçağın hastalığı olarak adlandırılan ’’Siber Kondri’’. Kondri yani teknoloji bağımlılığı, teknolojinin aşırı ve kontrolsüz kullanımı ile ortaya çıkan bir sorundur. Teknolojiyi kullanım biçimi kişinin teknolojiye karşı bağımlılık geliştirmesine sebep olabilir. Günümüzde sıklıkça rastlanan internet bağımlılığı, çocuklarda ve gençlerde görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülmeye başladı. Teknoloji bağımlılığı hakkında bilmemiz gereken en önemli şey, aslında cihaz bağımlılığı olduğudur. Uzmanların görüşlerine göre teknoloji kötü bir şey değildir ama teknoloji bağımlılığı kötü sonuçlara yol açar. Teknolojiyi bağımlılık haline getiren bireyin kendisidir. Ayrıca birçok uzmanın görüşlerine göre, günümüz teknoloji bağımlılığının tedavisi, uyuşturucudan daha zorlayıcı olabildiği yönündedir.

İçinde bulunduğumuz teknolojik dönem bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan da yeni sıkıntıları beraberinde getiriyor. Teknolojik anlamda kullanılan ürünlerin aynı zamanda size zarar verdiğini unutmayın. Bunun için verimli ve sağlıklı zaman geçirmek için uzak durmanız gereken teknolojik ürünler olduğunu bilin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.