banner388
banner390
banner410

16 Nisan'a çok az bir zaman kaldı. Bir seçim yapacağız ama bu öyle alelade bir seçim değil. Başka seçimlere hiç benzemiyor. Bundan önce ülke olarak onlarca seçim yaptık, onlarca defa tercihlerimizi oy pusulalarına yansıttık. Bu tercihlerimizin bir kısmında yerel adaylarımızı oyladık ve belediye başkanlarımızı belirledik. Bir kısmında ise ülkeyi yönetecek olan siyasi iktidarı tercih ettik. ANAP böyle geldi. Doğru Yol Partisi böyle geldi. Ecevit'in CHP'si, yüzde kırk iki oyu böyle yakaladı. Önümüze başka seçim geldiğinde, beğenmediğimiz iktidarları cezalandırdık ve iktidarı dilediğimiz gibi, oylarımızla değiştirdik. Demokrasilerde millet iradesinin üzerinde hiç bir güç yoktur. 

Ancak 16 Nisan, bu zamana kadar gördüğümüz seçim ya da referandumlar gibi değildir. Bu halk oylaması ile, 67 yıllık parlamenter demokrasi geleneğimizi bir çırpıda silip atıyoruz. Peki ya neden? Parlamenter sistem bu kadar kötü bir uygulama mı? Dünyanın gelişmiş ülkeleri, bu sistemle idare ediliyorlar. Örnek olarak bir Amerika Birleşik Devletleri kalıyor ki, onun da bize dayatılan Anayasal sistemle yakından uzaktan alakası yok. Güçlü bir ülke olacağız, o nedenle evet demeliyiz diyorlar. Koca bir yalan? Güçlü bir devlet olmamızın önünde şimdi hiç bir engel yok. Kamu gücü siyasi iktidarın elinde. Tüm etkili siyasi unsurlar, siyasal iktidarın kullanımına açık. O halde başka bir oyunun bir parçası yapılmak isteniyoruz, bunu görmek ve bilmek zorundayız. Millet olarak önemli bir karar vermenin arifesindeyiz. Bir hayır oyu, bizi bir çok zilletten kuratacaktır. Hayır oyu verecek olan her Türk vatandaşı, Türkiye'nin normalleşmesine katkı sunacaktır. 

Bu memleketin çocukları, artık kan ve göz yaşı istemiyor. Ülkenin yeniden birlik ve bütünlük tablosuna acilen ihtiyacı var. Görünen o ki, bu Anayasa değişikliği, tartışılmaya başlandığı ilk günden itibaren insanları bölmeyi ve ayrıştırmayı başardı. Şimdi biz böyle bir değişikliği oylayacağız. Ülkenin böyle bir temel rejim değişikliği tartışmalarına sürüklenmesi, bundan sonraki krizlerin de davetçisi olacaktır. O nedenle, millet hiç bir derdine çare olmayan bu Anayasa değişikliğine hayır diyerek, demokrasisine de, özgürlüklerine de sahip çıkacaktır. 

Millet iradesi, tek bir kişinin yanılabilir iradesine teslim edilemez, değişilemez. Samsun, 16 Nisan'da bu oyunu bozacak ve mutlaka hayır diyecektir. Samsun halkı, birlikte yaşama kültürüne bu oyuyla destek olacaktır. 

Dünyanın gözdesi bir coğrafyada yaşıyoruz. Güneşimiz altın sarısı. Sularımız billur gibi. Bu güneşin, bu suyun hatrına, hayır seçeneği, hayırlı bir gelecek için, hepimiz için bir başlangıç olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.