Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

"Yasalar yeniden düzenlenmelidir"

Samsun Haber

3 Mart tarihini İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü dolayısıyla bir basın açıklamasında bulunan TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu, ülkemizde yaşanan iş kazalarının önüne geçilebilmesi için bu alana ilişkin tüm yasaların kamusal bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Samsun Haber - Her yıl olduğu gibi bu yıl da iş cinayetlerine dikkat çekmek için bir dizi etkinlik gerçekleştiren TMMOB, Samsun’da ise basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını TMMOB İl Koordinasyon Kurulu adına Adnan Korkmaz okudu. Sözlerine hayatını kaybeden tüm işçileri anarak başlayan Korkmaz, Türkiye’de işçi hakları ve iş cinayetleri hakkında bilgiler verdi.

“HAYATINI KAYBEDEN EMEKÇİLERİN ANISI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ”

Türkiye’de iş cinayetleri ve iş güvenliğinden bahseden Korkmaz, “3 Mart tarihi, ülkemizin en önemli maden facialarından biri olan ve 263 madencinin yaşamını yitirdiği 1992 Kozlu Maden Faciasının yıldönümüdür. TMMOB olarak bizler, ülkemizdeki iş cinayetlerine dikkat çekebilmek, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin önemini vurgulamak için Kozlu Faciası’nın yıldönümünü İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü olarak belirledik ve 2013 yılından bu yana her 3 Mart’ta meydanlara çıkıyoruz. 

Acımasız sömürü koşulları, güvenliksiz çalışma ortamı, alınmayan tedbirler, uyulmayan kurallar ve uygulanmayan denetimler nedeniyle iş başındayken hayatını kaybeden tüm emekçilerin anıları önünde saygıyla eğiliyor, ailelerine bir kez daha baş sağlığı diliyoruz.” dedi.

 
“ESNEK VE KURALSIZ ÇALIŞMA HÜKÜMLERİ ORTADAN KALDIRILMALIDIR!”

Türkiye’de iş cinayetlerinin sebepleri ve bunun çözüm yolları hakkında konuşan Korkmaz, “İş cinayetlerini önlemek için atılması gereken ilk adım, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna kamusal bir anlayışla yaklaşmaktır. Başta, 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olmak üzere bu alana ilişkin tüm yasalar, kamusal bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir. Her şeyden önce emekçilerin gelecek kaygısı hissetmeyeceği, güvenli bir çalışma ilişkisi yaratılmalıdır. Bunun için de İş Kanunu’nda yer alan “telafi çalışması”, “denkleştirme”, “çağrı üzerine çalışma”, “kısmi süreli çalışma”, “asıl işveren-alt işveren ilişkisi”, “geçici iş ilişkisi” gibi esnek ve kuralsız çalışma hükümleri derhal kaldırılmalıdır. Çalışma yaşamını esnekleştiren, iş güvencesini ortadan kaldıran, işverenin işçiye karşı sorumluluklarını hafifleten, iş-işveren ilişkisini dolaylı hale getiren her türden yasal düzenleme iptal edilmelidir. Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılması önündeki her türden yasal ve fiili engel kaldırılarak işçilerin kendilerini örgütlü ve güvende hissetmesi sağlanmalıdır.” dedi.

Haber: Oğuzhan İNCE

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.