Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Usta: Ekonomik durumun farkındayız

Samsun Haber

MHP Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye ekonomisine değinerek alınması gereken önlemleri söyledi.

Samsun Haber-MHP'li Usta, 27. Dönem 2. Yasama Yılının 2. Gününde ekonomi ile alakalı grup önerisi üzerine konuştu. Usta alınması gereken önlemler ve çözümleri listeledi.

SORUNLARI TESPİT ETTİK

Erhan Usta, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini dile getirerek, "Bir kısım makroekonomik göstergelerimizde hızlı bir bozulma oldu; malum, özellikle enflasyon ve kur göstergeleri önemli bir istikrarsızlık kaynağı olmaktadır. İşsizliğin arttığını, borçluluğun, hem firma hem hane halkı hem de ekonominin genelindeki borçluluğun ekonomi üzerinde yarattığı tahribatı da hepimiz biliyoruz. Bu çerçevede, cari açık ve kamu açığını azaltıcı tedbirlerin alınması gerektiği de ortada. Orta vadeli program, Yeni Ekonomi Programı olarak, o isim altında yayınlandı ve aslında baktığımızda Yeni Ekonomi Programı bu sorunları da tespit ediyor. Bu anlamda, ben kredibil olduğunu düşünüyorum, kredibilitesinin, itibarının olduğunu düşünüyorum, en azından sorunlar tespit edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜMÜN 3 AYAĞI VAR

Erhan Usta ekonomi ile alakalı grup önerisinden şu maddeleri sıraladı:

Birincisi: Merkez Bankası, düzenleyici kurumlar veya bakanlıkların yapacağı işler var. Buralarda bir kısım işler yapılıyor, şu andaki ekonomik sıkıntıların aşılmasına yönelik olarak gecikmeli de olsa kararlar alınıyor.

İkincisi: Hükûmetin özellikle maliye politikası alanında yapacağı işler var. Orada hükûmetin yavaş gittiğini ifade etmek isterim. Yani bir kısım rakamlar konuşuluyor ancak şu ana kadar henüz somut bir tedbirle karşılaşmış değiliz. Bu somut tedbirlerin bir an evvel alınması lazım, piyasalar bunu bekliyor. Bu, programın itibarı açısından son derece önemli olacaktır.

İşin üçüncü ayağı da Meclis tarafından yapılacak işlerdir. Yeni sistem içerisinde artık hükûmet tarafından tasarı gelmeyeceğine göre,  burada biz Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak özellikle Türkiye'nin önünü açacak reformlara da hep birlikte imza atmalıyız. Bunların neler olduğunu geçmişte çok konuştuk, "yapısal reformlar" olarak adlandırdık bunları; şimdi, Yeni Ekonomi Programı'nda "dönüşüm programları" veya "dönüşüme yönelik işler" olarak adlandırılıyor. Hükümetiyle Meclisiyle birlikte bunların yapılması lazım. Bu esnada istikrarı bozacak davranışlardan mutlak suretle kaçınmamız lazım; şeffaflığı azaltacak hususlardan, işlerden, kararlardan mutlak suretle kaçınmamız lazım, Türkiye'ye acil olarak fon girişimini sağlamamız lazım. Bu da güven ve istikrarın teminiyle olur yani fon akışını piyasada sağlamadığımız zaman Türkiye ekonomisi daha büyük sıkıntılarla karşılaşabilir. Firmaları rahatlatacak tedbirlerin de bu çerçevede mutlak suretle alınması gerekiyor.

BİR DENGE YOK

Kamu maliye konusuna değinen Usta, "Kamu maliyesinde 2020 için tek bir rakam vereceğim, cari açık 2,7; kamunun tasarruf yatırım farkı 2,6. Bunun anlamı şudur: "2020 yılında biz cari açığı 2,7'ye düşüreceğiz, bunun 2,6'lık kısmı yani hemen hemen tamamı kamudan kaynaklanacak." diyoruz. Bu kamu maliyesi açısından çok olası bir denge değil, bunun çok daha sıkı yapılması lazım. Yani kontrol edemediğimiz özel sektör üzerinden ben cari açığı düşüreceğim derseniz bu inandırıcı olmaz, buna piyasalar inanmaz, burası atlanmış gibi duruyor" diye konuştu.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.