Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Türk halkı AVM’leri sevdi

Samsun Haber

Samsun Lovelet AVM Genel Müdürü Mustafa Süsen, AVM ve araç sahipliğinin artması hakkında “Türk milleti toplum olarak biz alışveriş merkezlerinde sevdik yani Avrupa’ya nazaran daha sıklıkla gidilen mekanlar oldu bizim için bunun tabi geçmişten de gelen alışkanlık var" dedi.

Samsun haber - Samsun Lovelet AVM Genel Müdürü Mustafa Süsen, “Son 10 yıla baktığımızda şuanda Türkiye’de yaklaşık 400’e yakın AVM oluştu. 10 yıl önce 40’tı bunun sayısı 40 ile 60 civarındaydı. Bugün 400 tane Alışveriş Merkezi var. Bugün Samsun’da trafik artık kilitlenme noktasına gelmiş. Son 10 yılda insanların çalışma hayatları, iş hayatları da daha yoğun bir şekilde olduğu için zamanı daha iyi bir şekilde kullanabilme ve bir alışveriş yapacaksa bunların hepsini bir arada bulabilmek ki araç sahipliği de arttığı için son 10 yılda ciddi oranda bugün araç sahipliği var” dedi.

“Samsun’da trafik artık kilitlenme noktasına geldi”

Son yıllarda AVM ve araç sahipliğinin artmasını dile getiren Süsen, “Son 10 yıla baktığımızda şuanda Türkiye’de yaklaşık 400 yakın AVM oluştu. 10 yıl önce bu sayısı 40 ile 60 civarındaydı. Bugün 400 tane Alışveriş Merkezi var. Bunun büyümesine bir takım tabi sebepleri var. Son10 yılda insanların çalışma hayatları, iş hayatları da daha yoğun bir şekilde olduğu için zamanı daha iyi bir şekilde kullanabilme ve bir alışveriş yapacaksa bunların hepsini bir arada bulabilmek ki arar sahipliği de arttığı için son 10 yılda ciddi oranda bugün araç sahipliği var. Bugün Samsun’da trafik artık kilitlenme noktasına gelmiş. Son 10 yılda insanların çalışma hayatları, iş hayatları da daha yoğun bir şekilde olduğu için zamanı daha iyi bir şekilde kullanabilme ve bir alışveriş yapacaksa bunların hepsini bir arada bulabilmek ki araç sahipliği de arttığı için son 10 yılda ciddi oranda bugün araç sahipliği var. Tabi bunun artmasının bir takım sosyal, kültürel, ekonomik sebepleri var. Türk milleti toplum olarak biz alışveriş merkezlerinde sevdik yani Avrupa’ya nazaran daha sıklıkla gidilen mekanlar oldu bizim için bunun tabi geçmişten de gelen alışkanlık var. Alışveriş Merkezlerinin eski tarihine bakacak olursak dünyanın ilk ve en eski Alışveriş Merkezi İstanbul Kapalıçarşı’dır. Daha mitolojik çağa gidersek eğer İtalya bu işi biraz başta çekiyor. Tabi Türkiye’de sosyo ekonomik hani orta sınıf dediğimiz ailelerin daha çok tercih ettiği bir olgu” diye konuştu.

“Şu anda böyle bir yönetmelik yok”

AVM’lerin ekonomiye katkısı hakkında konuşan Süsen, “Bugün şimdi Türkiye’deki 400 tane alışveriş merkezini ele aldığınızda iş yeri çalışma ruhsatı oranı %99.9’dur. Ama şehrin geri kalanına baktığınız da iş yeri çalışma ruhsatı olmayan bir dünya dükkan vardır. İş yeri çalışma ruhsatını almak için belediyeye bir vergi ödüyor. Pazar günü çalışmak için Pazar günleri tatili çalışma günü diye bir vergi ödüyor. Astığı tabelanın ilan reklam vergisini ödüyor. Kestiği faturanın KDV’sini ödüyor. Yani hiçbir Alışveriş Merkezinde fişsiz bir satış yok. Fişsiz bir satış olmadığı gibi SGK olmadan çalışan da yok. Hepsi Sosyal Sigortalar Kurumunda pirimi ödenen çalışanlar. Şimdi devlet işveren ve işçinin vergisini alıyor. SGK’sı yatıyor. Tabela vergisinin alıyor. Yani devlet teşvik veriyor. Sanayi yatırımlara, tarımsal yatırımlara bir takım yatırımlara teşvik veriyor. Dedi ki bizim verdiğimiz teşvikler baktığında büyük gibi görünse de bir buçuk yılda geri dönüyor. Hem Alışveriş Merkezinin ekonomik anlamda katkısı ve geri dönüş süresi zarar görüyor. Öbür taraftan çevreye ciddi anlamda zararı var. Ama şuanda böyle bir yönetmelik yok” diye ifade etti.

“Samsun’un sanayisi yok”

Lovelet Alışveriş Merkezinde kaç mağazanın olduğu ve doluluk oranları ile Samsun’un sanayisinin olmadığı hakkında da konuşan Süsen, “Atakum’da yeni yapılacak olan AVM ile birlikte muhtemeldir ki o bölgede evi olan arkadaşlar diyorlar bizim ev pirim yapacak. Benim görüşüm de tam tersi bir AVM varsa trafikten ben eve gidemiyorum demektir. Alışveriş Merkezinin yaratacağı etki orada evet bir istihdam sağlayacak. Samsun’u ele alırsak bugün Türkiye ortalamasının üzerinde bir AVM metrekaresine sahip. Samsun’da 1.3 milyon nüfus var ama gelire baktığınız da bir sanayisi yok. Biraz tarımı var. Samsun memur şehri. Bugün ki AVM sayısı Samsun’un doyum noktasının üzerinde. AVM’lerin genelde %5’i her yıl değişir Yani %5 metrekaresi kadar bir metrekarede oturan kiracı çıkar onun yerine yenisi gelir. İstenilen de budur AVM’nin kendisini yenilemesi gerekir. Çünkü ihtiyaçlar değişir. İnsanların tüketim alışkanlıkları da değişiyor” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.