Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Tüp bebek uygulaması kanser mi yapıyor?

Samsun Haber

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünite Sorumlusu Doç.Dr. Davut Güven, tüp bebek tedavilerinin yumurtalık kanseri yapıp yapmadığı konusunda bilgi verdi.

Samsun Haber – Tüp bebek tedavilerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ye de de yaygınlaştığını belirten OMÜ Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünite Sorumlusu Doç.Dr. Davut Güven, “Çocuk sahibi olabilmek için çok ileri yöntemler geliştirildi. Tüp bebek yaygın bir şekilde tüm ülkelerde ve hatta ülkemizin de birçok ilinde uygulanıyor. Bu uygulamanın önemli bir noktası kadın vücudunda bulunan yumurtalık dokusundaki çok sayıda yumurtaların oluşması ve bunları toplayıp dışarıda spermle birleştirerek embriyo yapmaktır” dedi.

Tüp bebek uygulaması kanser mi yapıyor?
 

Bir kadının tüp bebek tedavisinde yumurtalık kanserinin olup olmadığı yönünde bilgi veren Doç.Dr. Davut Güven, “Biz yumurta toplanması sırasında normalde vücutta ayda 1 tane veya 2 tane yumurtlama olması gerekirken biz bunu 10-15 gibi çok yüksek sayılara ulaştırıyoruz. Bunu yaparken dışardan vücuda fazladan yumurtaları büyütmek için hormon veriyoruz. Verdiğimiz bu hormonlarla bir tane yumurta yerine 15 tane yumurta oluşturabiliyoruz. Bu yaptığımız işlemler yumurtalık içinde çok sayıda yumurta gelişmesi ve birkaç veya 2-3 kere bu yumurta toplama işinin yapılması yumurtalık içinde hücresel bir takım değişikliklere sebep olabiliyor. Bu nedenden dolayı bu indiksiyonlar, tüp bebek tedavileri veya aşılama tedavileri ‘yumurtalıkta bir takım kanserleşmeye, kötü gidişe sebep olur mu’ sorusu yıllarca soruldu. Şuan bu yönde bir takım düşünceler var. Dolayısıyla şunu bilmekte fayda var. Hangi yöntem, hangi tedavi, hangi hastalık için ne müdahale olursa olsun, her tedavinin iyi sonuçları olmasının yanında kötü bir takım sonuçları da olabiliyor. Yani biz konuşmamızda ‘tüp bebek yumurtalık kanseri yapar’ demiyoruz. Fakat yapabilir diyoruz. Çok uzun süreler içerisinde çok defa yapılırsa yumurtalıkta kanserleşmeye sebep olabileceğini söyleyebiliriz. Fakat her tüp bebek yaptıran ‘ben yumurtalık kanseri mi olacağım?’ gibi negatif düşünceye de kapılmasın.  Ama uzun yıllar içerisinde, takiplerinde ovülasyon indiksiyonu dediğimiz yumurtlamayı arttırıcı tedavilerin yumurtalıkta kanserleşmeye sebep olabileceğini söyleyebiliriz. Bunun için tüp bebek tedavisini en uygun dozda, en kısa şekilde yapıp neticeye ulaşmakta fayda var” diye konuştu.


Gökhan İÇKİLLİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.