Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Tunç çağı kadın tarak ve tokaları sergiye çıkıyor

Samsun Haber

Samsun’da yer alan Tekkeköy Mağaralarında Tunç dönemine ait kadınlar için yapılmış tarak ve saç tokaları bulundu. Tarihi çağlardan kalma eserlerin uluslararası kongrede sergileneceği öğrenildi.

Samsun Haber- Samsun ilçelerinden olan Tekkeköy’de bulunan 'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi' ABD’de yayınlanan bir makalede Nuh Tufanından sonra insaların yaşamaya başladığı üç yerden biri olduğu ifade edildi. Ayrıca bölgenin Karadeniz’de insanoğlunun ilk yerleşkesi olduğu ifade ediliyor. 

Arkeoloji Vadisinden çıkarılan  ve işçiliği benzersiz olan tark ve tokaların, 22- 29 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası kongrede sergilenmesi bekleniyor. Türkiye’de bir eşinin daha bulunmadığı Vadi, 17 katmandan oluşmakta. Ayrıca Vadi, Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç, Finike, Hitit, Helenistik, Arkaik, Danışment, Ceneviz ve Osmanlı’ya da uzanan bir yapıya sahip. 

Hollandalı arkeoloğun yaptığı incelemelerde burada İlk Tunç dönemine ait mezarlar buluyor. Vadi, merkezi Çorum Hattuşaş olan Hititlerin, burayı bir uç bölge olarak kullandığı biliniyor. 
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.