Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun’da 5 işçinin yaralandığı iş kazasıyla ilgili açıklama

Samsun Haber

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde asansörün halatının kopması sonucu 5 işçi yaralanmıştı. MMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Yolaydın konuyla ilgili açıklama yaptı.

Samsun haber - Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan İlkadım Sanayi Sitesinde bir iş yerine ait vinç ve asansör karışımı taşıyıcının halatı kopmuştu. Meydana gelen kazada 5 işçi yaralandı. 

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nail Yolaydın yaptığı açıklamada olayda hayatını kaybeden kimsenin olmadığını açıkladı.


“YÜK TAŞIMAK İÇİN YAPILMIŞ”


Makina Mühendisleri Odası tarafından ön incelemenin yapıldığını belirten Yolaydın, “Pasansör olarak kullandığı makinanın bir asansör ya da yük asansörü olmadığı, kabin yardımı ile kuyu içinde katlar arasında yük taşımak için yapılmış bir vinç olduğu görülmüştür.  Vincin kabininde ve katlarda personelin binmesini engelleyecek herhangi bir tedbir olmadığı, makinanın insan asansörü olmadığı gibi yük asansörü de olmadığı anlaşılmıştır. Yük asansörünü insan asansöründen ayıran en temel özellik yük asansörünün kabininin içerisinde çağrı butonunun (hareketi sağlayan buton) olmamasıdır” dedi.


“PERİYODİK KONTROLLER YAPILMALI”


Halatı kopan asansörün yük taşımak için kullanıldığını belirten Yolaydın, “Yük asansörlerinde insan asansörlerinde bulunan durak kapısı, fren paraşüt sistemi, karşı ağırlık sistemi, kuyu dibi tamponlar vb. ekipmanlar kullanılmaktadır. Ancak bu asansörler yük taşımak için tasarlanırlar. İçinde asansörün hareketini sağlayan bir buton bulunmaz. Asansör olmadığı halde asansör olarak kullanıldığı görülen bu vincin Çalışma Bakanlığı mevzuatları gereği periyodik kontrollerinin yaptırılması ve kesinlikle insan taşınmasına müsaade edilmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

EĞİTİMLER  VERİLMELİ


İş yerleri tarafından bakımların yapılmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Yolaydın, “Tekrar hatırlatmak gerekir ise; iş yeri sahiplerinin işletmelerinde kullandığı basınçlı kaplar, tüm kaldırma makinaları ve ekipmanlarının Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş “A” Tipi Muayene Kuruluşlarına periyodik kontrollerini yaptırmaları bir zorunluluktur. İşletme sahiplerinin amaçları dışında makine ve ekipmanların kullanımına müsaade etmemeleri, işyerlerinde çalışanlarının İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği eğitimlerini tamamlamaları, çalışanların da iş güvenliği kurallarına uymaları bu tip kazaların önüne geçecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.