Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun'daki bu ormana giriş yasak!

Samsun Haber

Samsun’da bilim adamlarının dışında kimsenin giremediği Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanında bakın neler var.

Samsun haber - Samsun'un Çarşamba ilçesi Çınarlık mevkisinde bulunan ve 1984 yılından beri koruma altında olan Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanına sadece bilim adamları girebilmekte. Orman, aynı zamanda 1. derece doğal sit alanı ve içerdiği zengin bitki ve hayvan topluluğu ile Avrupa çapında öneme sahip.

Ormanda birçok yaban hayvanının bulunduğunu belirten Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, “Orman ve jetasyonunda dominant ve karakteristik türler dişbudak, dişbudak yapraklı kant ceviz, meşe, sivri meyveli dişbudak, kayacık, karaağaç, doğu gürgeni, adi gürgen, akçaağaçtır. Ağaç katını oluşturan ağaçların boyları 20 m. ile 40 m. arasında değişmektedir. Ağaç katına ait 12 takson tespit edilmiştir. Diğer subasar ormanlardan farklı bölgesel endemik olarak dişbudak yapraklı kanatlı ceviz Tabiatı Koruma Alanının değer kaynağıdır. Tabiatı Koruma Alanı’nda çok sayıda otsu bitkiler de saptanmıştır. Çalı katına ait 30 takson ve ot katına ait 68 takson tespit edilmiştir. Hacıosman Tabiatı Koruma Alanında Bern Sözleşmesi ek liste 1’de yabani sıklamen (Cyclamen coum) ve tehlike altındaki habitatlardandır” dedi.

Kılınçer, ormandaki mantar türleri hakkında şu bilgileri verdi: “Yapılan araştırmalar sonucunda alanda 32 familyaya ait 72 mantar türü belirlenmiştir. Bu 72 türden 20 sine Samsun çevresinde sadece bu ormanda rastlandığı ifade edilmektedir. Belirlenen türler içinde bir tür zehirli, 34 tür yenmez, 31 tür yenilebilir, 6 tür yenme özelliği açısından belirsiz özelliktedir. Ayrıca Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı karaca, yaban domuzu, tilki gibi memeli türleri ile birçok ötücü kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.