Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun'da karıncalara operasyon düzenlendi

Samsun Haber

Samsun'da Kunduz Ormanlarında bulunan kırmızı orman karıncaları ekipler tarafından farklı bölgelere nakledildi.

Samsun haber - Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ve Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan Kunduz Ormanları'nda daha önceden yeri tespit edilen karıncaların yuvalarına ulaştı. 

Özel kıyafet giyen ekipler karıncaları sandığa alarak araçlarla önceden hazırlanan başka bir bölgeye götürüldü. Önce kraliçe karıncanın olduğu C sandığı, daha sonra B sandığı ve son olarak A sandığındaki karıncalar yuvaya bırakıldı.

“NAKİL İŞLEMİ 4 SAAT SÜRDÜ”

Aynı zamanda karıncaların adapte olup beslenebilmesi için de yuvalara toz şeker döküldü. Kırmızı orman karıncalarının ormana zarar veren böceklerin olduğu alana taşındığı öğrenilirken nakil işlemi 4 saat sürdü. 

Operasyonun biyolojik yaşama zarar vermemesi için gece saatlerinde yapıldığı belirtilirken kırmızı karıncaların sık sık yuvalarını taşıdığı öğrenildi.

Kırmızı karıncalar yuvalarının bulunduğu 80 metrelik alanda ormanlara zarar veren böceklerin yumurta, tırtıl, pupa ve erginlerini yiyerek biyolojik mücadelede önemli rol oynuyor.

BİYOLOJİK MÜCADELE

Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Meryem Burçin Irmak yaptığı açıklamada, "Kırmızı karıncalar 1000-2000 metre rakımda koloni kurarlar. Karıncalar yaklaşık 80 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyarak, karınca yuvasının bulunmadığı bir bölgeye naklederek orada biyolojik mücadeleye katkıda bulunmak" dedi. 

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Aydın Yağlıoğlu ise, "Kimyasal mücadele en kolay yöntem olmasına rağmen bu yöntemi tercih etmiyoruz. Niye kaçınmaktayız? Çünkü diğer canlılara zarar vermektedir. Alternatif olarak biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele teknikleri vardır. Yaptığımız bu mücadele biyolojik mücadeledir. Karıncalar zararlı böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktadır. Bu karıncaları zararlı böceklerin olduğu bölgeye naklediyoruz" diye konuştu.

KİMYASALLAR ÇEVREYE ZARAR VERİYOR

Amasya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Demirbağ, "Bizim ormanlarımızda zararlı böcekler var. Kimyasal mücadele kolay bir yöntem. Ancak bu yöntem çevreye ve doğaya zarar veriyor. Genel müdürlüğümüz bu yöntemi bıraktı. Kesinlikle yapmıyoruz. Bunun yerine biyolojik mücadeleyi tercih ediyoruz. Şu anda başında bulunduğumuz karınca yuvasının nakli biyolojik mücadelenin bir halkasıdır. Bu yuvanın yarısını ana kraliçe ile beraber nakledeceğiz. Onun için buradayız" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.