Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun'da durum içler acısı

Samsun Haber

Samsun’da,  2019 yılında kepenk kapatan esnaf sayısı  245 oldu. Bu rakama ulaşmasında mültecilerinde etkisi olan Samsun esnafı  kepenk kapatma noktasında  Türkiye birincisi oldu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre 2019 yılının ilk 6 ayında Samsun’da toplam 245 esnaf sanatkar kepenk kapattı. 

Samsun, 2019 yılında kepenk kapatan esnaf sayısında Türkiye birincisi oldu. Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkan Vekili Savaş Kiraz, yaptığı açıklama ile en fazla kepenk kapatan esnaf sayısının Samsun’da olmasını esnaf enflasyonuna, mültecilerin açtığı iş yerlerine ve şehre yan gelir sağlayacak sektörlerin olmayışına bağladı.

VERGİLER ZOR DURUMA DÜŞÜRÜYOR

Samsun’da üretimin ve diğer yan sektörlerin ekonomiye yeterince katkı sağlamadığını vurgulayan Savaş Kiraz, “Samsun bir esnaf şehri oldu. Bunun da sebebi; Samsun’da ağır sanayinin olmaması, turizmin, üretimin istenilen sevide olmaması. Kayseri’de, Sakarya’da, Kocaeli’de ve Bursa’da sanayi var. Antalya’da turizm var. Yeni bu şehirlerde şehri besleyen yan unsurlar var. Samsun’da aynı şey söz konusu değil. Samsun’da 500’den fazla işçi çalıştıran 5’ten fazla firma yoktur. Tarım ve hayvancılık da istenilen düzeyde değil. Dolayısıyla bu da Samsun’da bir esnaf enflasyonuna yol açıyor. Okuyamayan ya da işe giremeyen esnaf oluyor. Esnaflar da ayakta kalabilmek için maliyetine uygun satışlar yapıyor. Vergiler ve diğer ödemeler de esnafı zor durumda bırakıyor. İşlerin düzelmesi için devletin esnafın bazı yüklerini en azından yılsonuna kadar alması lazım. Bu vergi olur, sigorta olur ya da Bağ-Kur da olabilir” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.