Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Oturduğunuz bina depreme ne kadar dayanıklı

Samsun Haber

“Afetlere Hazır Ol Projesi” kapsamında, "İlk Yardım Uygulamalarını Öğren" Programı düzenlendi

Program kapsamında, 9-13 yaş arası 25 çocuğa yönelik temel ilk yardım semineri, AFAD Samsun İl Müdürlüğü binasında bulunan toplantı salonunda yapıldı. Çocuklara, afetlerde yapılması gerekenler uygulamalı olarak anlatıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Uçarlı, “Bu ayın konusu ilk yardım olarak belirlendi. İçişleri Bakanlığı afetlere hazırlık yılı kapsamında her ay farklı bir konu belirliyor. 2020 yılının ilk ayının konusu da ilk yardım seçildi. Bu konu için de ‘İlk yardım uygulamalarını öğren ki canın sağ olsun’ sloganı belirlendi. Bu kapsamda eğitimlerimiz ve uygulamalarımız devam edecek” dedi.
Uçarlı'nın ardından, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “İlk yardım konusu bir kaza ya da yaralanma sonrasında çok büyük önem arz ediyor. İlk yardım eğitimi herkes için anaokulundan başlayıp, her yaşta insan için gereklidir. Herkesin bu bilinci alması gerekiyor. Biz bu konuyu ne kadar erken yaşta çocuklarımıza öğretebilirsek, o bilinçlilik ömür boyu sürecektir. İlk yardıma her alanda ihtiyacımız olacaktır. Gerekli ilk yardım eğitimlerini ve sertifikalarını almaya gayret gösterelim” ifadelerini kullandı.

KAYMAK:"TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMALI"

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve vatandaşların oturdukları binaları sorgulatması gerektiğini ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Türkiye bir deprem ülkesi ve herkesin depremlere karşı hazırlıklı olması gerekiyor. AFAD ekipleri Türkiye’de depremler ve afetler karşısında yetkili bir kurum olarak görev yapıyor. Sadece AFAD’ın yapacağı çalışmalarla bu afetlerin üzerinden gelmek, felaketleri önlemek mümkün değil. Bunun bir toplumsal bilince dönüşmesini ümit ediyoruz. Depremlere hazırlık konusu çok önemli. Deprem öncesi, sırası ve sonrası tedbirler şeklinde bu tedbirler 3’e ayrılır. Bunların en önemlisi deprem öncesi hazırlıktır. Bunlarda asıl olan da zemini sağlam, etüdü yapılmış binalarda oturmaktır. O yönüyle bütün vatandaşlarımız bugünden itibaren, oturduğu binayı sorgulatsın. Binanın zemini sağlam mı, statiği ve taşıma sistemleri sağlam mı, ne zaman yapılmış, deneyleri ve testleri yapılmış mı, betonların içerisinden alınan numunelerden dayanıklılık testi yapılmış mı? Bunlara bakılması gerekiyor. Bu konularda tecrübeli ülkelerde daha büyük depremler oluyor ama insanlar normal hayatlarını sürdürüyorlar. Elazığ depreminde gördük ki Türkiye aslında güzel yol almış durumda. 6,8 Elazığ depremi, büyük bir deprem. Daha önceki depremlerle kıyaslandığında daha fazla bina yıkılıyor ve ölü sayısı da çok daha fazla oluyordu” dedi.

Toplantıya ayrıca Samsun İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Samsun İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. İbrahim Güven ve öğrenciler de katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.