Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

OMÜ'de İlginç Operasyon

Samsun Haber

OMÜ Tıp Fakültesi'ne böbrek tümörü ameliyatı için gelen 14 yaşındaki çocuğun hem kalp hem de kan dolaşımı durduruldu.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gelen 14 yaşındaki N.A'ya böbrek tümörü teşhisi konuldu. Toplardamarlar içerisine kadar ilerleyen tümör ancak kalp ve kan dolaşımının birarada durdurulması sonucu çıkartılabildi. Küçük çocuğun böbreğinden tam 3 kilo 600 gramlık tümör çıkartıldı.

Bu zor ameliyatı gerçekleştiren OMÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, operayon hakkında şu bilgileri verdi.

"Hastamızın böbreğinde büyüme vardı ve böbrek içindeki tümör toplardamarları sıkıştırıyordu. Damar içindeki bu tümörü çıkartabilmek için kalp ve kan dolaşımının aynı anda durdurulması gerekiyordu. Normalde açık kalp ameliyatlarında sadece kalp durdurulurken, dolaşım makineye bağlı olarak çalıştırılır. Ama yaptığımız bu operasyonda yaklaşık yarım saat kadar tüm dolaşımı durdurduk. Ondan sonra kan ısıtılıp, tekrar çalıştırılmaya başlandı. Bu zor ameliyat her yerde yapılabilen birpoerasyon değil. Hastamızın sağlık durumu yerinde." 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.