Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Karadeniz somonu, Norveç somonuna kafa tuttu

Samsun Haber

Karadenizli balıkçılar tarafından yetiştirilen somon balığı Norveç'ten ithal edilen somon balığına rakip oldu.

Karadeniz haber - Karadenizli balıkçılar, Norveç'ten ithal edilen somondan daha uyguna somon üretmenlerine rağmen ilgi görmediklerini söylediler.

1990'lı yıllarda Karadeniz'de denemesi yapılan ve daha sonraki yıllarda giderek artan çiftlikte somon üretimi her geçen gün gelişiyor. Karadeniz'de 600-900 metre açığa kurulan çiftliklerde yetiştirilen somon balıklarını tutan ağlar 40-50 metre derinlere iniyor. Karadenizli balık üreticileri yetiştirdikleri somon balıklarını İstanbul'daki balık işletmelerine satıyor.


Su Ürünleri Mühendisi Selim Altaş yaptığı açıklamada, "Norveç’ten gelen somon ile Karadeniz somonu arasında bir fark yok. Norveç’ten gelen balıklar 4-5 kilo civarında, bizde üretilen somonlar ise 3-4 kilo civarında oluyor. Lezzet anlamında bir farkı yok, biz bunu denedik, gördük. Ayrıca fiyat farkı var. Norveç balığı (somonu) İstanbul’da dilimi 60-65 liradan satılıyor. Bizim burada ürettiğimiz ve gönderdiğimiz balıklar ise 30-35 liradan satılıyor. Yani yarı yarıya bir fark var. Kalite ve lezzet anlamında bir fark yok. Yıllardır bir pazar oluşturmuşlar ve iyi reklam yapıyorlar. Haliyle pazarda önceliği var. Ama bizim ürettiğimiz somon balıklarının Norveç somonundan lezzet kalitesi açısından bir farkı yok" dedi.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.