Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

İlber Ortaylı'dan olay sözler!

Samsun Haber

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ile ilgili ilginç bir açıklama yaptı. Ortaylı, "Mustafa Kemal Bey dedikleri adam haritasız Gelibolu’yu biliyordu. Paşa Samsun’a çıktı ve hiç iyi bir çıkış noktası değil. Hemen soluğu havzada almış kimse gücenmesin ama. Niye? Çünkü çok kozmopolit bir yer ve çok ayakaltı. Stratejik bakımdan sıfır" ifadelerini kullandı.

Samsun Haber-İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İmparatorluktan Cumhuriyete" adlı söyleşiye İlber Ortaylı konuşmacı olarak katıldı. Ortaylı'nın söyleşide son derece ilginç cümleler kullandı. 

İlber Ortaylı açıklamasında, "Bir memleketin sahibi kimse, komutanın da iyisi ondan çıkar. Çıkmazsa o iş yürümez. Mesela, o tarihte Mustafa Kemal Bey dedikleri adam haritasız Gelibolu’yu biliyordu. Balkan savaşı sırasında Gelibolu’da bulundu. Yutmuş araziyi. Araziyi yuttuğu için de haritaya bakmıyor. Çanakkale abartıldığı kadar büyük rakam 250 bin değil. Belki 50 belki 100 bin. Ölülerimizin sayılarını da iyi tutamamışız hala çıkıyor. Fakat şurası bir gerçek ki Türklerin ilk defa bütün şarkta, bütün Ortadoğu’da, bütün İslam dünyasında çok ağır kayıplar verdikleri ve vatan savundukları bir yer" diye konuştu. 

"SAMSUN'A ÇIKIŞI STRATEJİK OLARAK SIFIR" 

Ortaylı, Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ile ilgili, “Paşa Samsun’a çıktı ve hiç iyi bir çıkış noktası değil. Hemen soluğu havzada almış kimse gücenmesin ama. Niye? Çünkü çok kozmopolit bir yer ve çok ayakaltı. Stratejik bakımdan sıfır. Orada ilk tüfek bile atılmaz, İzmir kadar stratejik bakımdan problemli. Ne doğru dürüst bir endüstrisi var ne doğru dürüst bir burjuvası var. Hiçbir şeyi yok. Kristalize olmamış yerde direniş olur mu?” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.