Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Erhan Usta neden görevden alındı?

Samsun Haber

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerde partisini temsil eden Grup Başkanvekili Samsun milletvekili Erhan Usta'yı daha görüşmeler devam ederken görevden aldı.Peki ama neden, işte detaylar...

Dün TBMM Genel Kurulunda yapılan emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündeme geldi. İYİ Parti'nin 6.2 milyon kişiyi yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili Meclis araştırma önergesi, AK Parti'li milletvekillerinin 135 ret oyuna rağmen CHP, HDP ve MHP oylarıyla Meclis'de kabul edildi.

MHP'nin de seçim vaadiydi

Emeklilikte yaşa takılanlar MHP'nin 24 Haziran seçim beyannamesinde de yer almaktaydı. İddialara göre İYİ Parti'nin araştırma önergesinin kabulü MHP lideri Devlet Bahçeli'yi rahatsız etti. Bahçeli, önergeye evet oyu verdiği ve grubunu da bu yönde oy kullanmaya yönelttiği gerekçesiyle henüz görüşmeler devam ederken Grup Başkanvekili Samsun milletvekili Erhan Usta'yı görevden aldı. Daha sonra Genel Kurul’da komisyon kurulması için yapılan oylamada MHP geri adım atıp, çekimser kalarak önergenin reddedilmesine neden oldu.

MHP'nin bu fikir değişikliği büyük şaşkınlık yaratırken, Erhan Usta'nın görevden alınması sonrasında Usta’nın yerine kürsüye çıkan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Hazineye yük getirecek bu tasarıyı iktidarla uzlaşmadan çıkarmayı uygun bulmuyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun milletvekili Erhan Usta, genel kurulda  konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulunmuştu:

"Alacağımız kararın, atacağımız adımın hem insanımızın mağduriyetini gidermeye yönelik hem de ekonomideki, bütçedeki sıkıntıları görerek adım atılmalı, makulu bulmalıyız. Bu konu hiçbir şekilde siyasi polemik, siyasi istismar konusu olmamalı. Ancak bazı partiler, MHP'yi güya köşeye sıkıştırmaya çalışıyor, bu yanlış. Bu konu uzlaşı içinde çözülmeli. İktidarın da bu uzlaşının içinde olması çok iyi olacaktır, çünkü bütçeyi hükümet yönetiyor. Bu çözülmesi gereken bir konudur. Kademeli geçişten kaynaklı sorun var. Araştırma komisyonu yararlı olur, hem kamuya yükü hem istihdam açısından diğer yönleriyle etki analizi yapılmalı. "

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili olarak Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama olmadığını belirterek, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40'lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78'i geride bıraktı" açıklamasını yapmıştı.

Açıklama bekleniyor

Usta'nın  görevden alınması büyük tepki çekerken, gözler konu ile ilgili olarak partiden ve Usta'dan gelecek olan açıklamalara çevrildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.