Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

EMO Samsun Şubesinden Çarpıcı Açıklama: Genç Mühendisler İş Bulamıyor

Samsun Haber

Elektrik Mühendisleri Odasının(EMO) yaptığı araştırmaya göre, mühendisler arasında işsizlik oranı 18,7`ye yükseldiği ortaya çıktı. İşsiz mühendislerin yüzde 63’nü ise 31 yaş altı genç mühendisler oluşturuyor.

Samsun Haber - Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Mehmet Özdağ; 2016 yılında gerçekleştirdikleri "EMO Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan" araştırması kapsamında belirlenen işsizlik rakamlarını hakkında açıklama yaptı. EMO üyesi mühendisler arasında yapılan araştırmanın sonucunda; elektrik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve otomasyon, elektrik-elektronik, biyomedikal mühendisleri arasında işsizliğin yüzde 18,7`ye yükseldiği ortaya çıktı.

Genç Mühendisler İşsiz

İşsiz mühendislerin  % 63,25’ini 31 yaş ve altı genç mühendisler oluşturdu. Genç mühendislerin ardından işsizliğin en yüksek olduğu yaş grubu olarak yüzde 13,51 ile 52-61 yaş arası mühendisler oluşturuyor. Araştırmaya göre, 32-41 yaş aralığındaki mühendislerde işsizlik oranı yüzde 8,57 çıkarken, 42-51 yaş aralığında ise yüzde 7,01’i olduğu belirlendi.  62 yaş ve üzerinde olan mühendislerin ise yüzde 7,66`sının iş aradığı ortaya çıktı.

Emekli Mühendisler de İş Arıyor

Araştırmaları sonucunda yeni mezun ve genç mühendislerin iş bulma sıkıntısı olduğunu söyleyen EMO Samsun Şubesi Başkanı Özdağ, emeklilik hakkını elde etmiş ya da emeklilik çağındaki mühendislerin de halen çalışma zorunluluğu içerisinde olması ekstra işgücü arzı oluşturduğunu vurguladı. Özdağ, “Türkiye`de kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı ile istihdam alanı gerçeğinin birbiriyle örtüşmediğine işaret etmektedir. Yani yaş ilerledikçe istihdam imkanı da daralmaktadır” dedi.

“İş Bulma Umudunu Kaybediyorlar”

Özdağ, “Araştırmaya göre işsizlerin yüzde 16,1`i umudunu kaybederek iş aramaktan vazgeçmiştir. Ne yazık ki bu oran çalışmak istemeyen kesimi değil, tam tersine iş bulma umudunu yitirince başka yönelimlere başvuranları kapsamaktadır.  Özellikle yaş ile iş arama süresi arasındaki ilişki irdelendiğinde bu durum belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Emeklilik hakkını elde ettiği düşünülebilecek yaş grupları bir kenarda bırakıldığında iş aramaktan vazgeçenlerin yüzde 29.06 ile önemli bir bölümü 31 yaşında ve daha genç mühendislerdir. Genç mühendislerin yüksek lisans, doktora gibi akademik çalışmalar ile iş bulma olanağını artırmaya yöneldikleri ve halen aileleri tarafından desteklenebildikleri için bu kesim iş aramaktan vazgeçebilmektedir” diye konuştu.

Kadın Mühendisler Daha Zor İş Buluyor

Yapılan araştırmada kadın mühendisler arasında işsizlik oranını erkek mühendislerden fazla olduğuna dikkat çeken Özdağ, “Erkek mühendislerde yüzde 17.8 olan işsizlik oranı, kadın mühendislerde yüzde 29.97 ile daha yüksektir. İş arama sürelerinde de kadın ve erkekler arasında farklılık bulunmaktadır. Kadınlarda yüzde 56.12 olan 6 aydan daha uzun süredir iş arayanların oranı, erkeklerde yüzde 43.3`tür” şeklinde konuştu. Özdağ, mühendisler arasındaki işsizliğin çözümü hakkında, “Ülkemizin teknolojik gelişiminin önünün açılması için bilim ve aklın öncülüğünde stratejik planlamalar yapılması ve politikalar üretilmesine ihtiyaç vardır. Elektrik, elektronik, telekomünikasyon, biyomedikal gibi mühendislik alanlarında acilen eğitim ve istihdam planlaması yapılmalıdır” dedi.

Yasir BABA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.