Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Çarşamba Ovasına kurulan santralde kazanan çevreciler! Mahkemeden flaş karar

Samsun Haber

Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan Çarşamba Ovası'na 2 ayrı durdurma kararına rağmen inşaatı devam eden biyokütle enerji santrali hakkında mahkemeden flaş bir karar çıktı. Samsun Valiliğinin "ÇED Gerekli Değildir" raporunun iptaline karar verildi. 

Oltan Enerji tarafından Çarşamba Ovasına yapımına başlanılan inşaat hakkında flaş karar verildi. Özellikle SAMÇEP ve çiftçilerin uzun uğraşları neticesinde mahkeme santral için "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti. 

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Samsun ili Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesinde kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santralının iptali için Samsun İdare Mahkemesinde takip ettiğimiz davamızın kabulüne ve ÇED Gerekli Değildir şeklindeki Valilik işleminin iptaline karar verilmiştir.

Eğercili Zehir Santralı olarak bilinen tesis, Çarşamba Büyük Ova alanında kaldığı ve alternatif alan araştırması yapılmadığı gibi, mutlak tarım arazisi olan bu sahanın bir genelge ile tarım dışına çıkartılmasının buyurucu yasa hükmüne aykırı olduğu için davamızın kabulüne ve işlemin iptaline karar verilmiştir.

Mahkeme ayrıca söz konusu davanın bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun; dar ve kısıtlı bir bakış açısı ile hazırlanmış olması, çoğu noktalarda proje tanıtım dosyasındaki veriler esas alınarak raporun temellendirilmiş olması ve ayrıca bazı noktalarda nesnel ve objektiflikten uzak değerlendirmeler içermesi nedeniyle hükme esas alınabilecek nitelikte olmadığını da belirtmiştir."

Haber: Tahir Ömer ÇOKLUK
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.