Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Aşılama dönemi bitti

Samsun Haber

Samsun Valiliği açıkladı. Büyükbaş hayvanlarda uygulanan Şap ve LSD Aşılama Programları sona erdi.

Samsun Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, 10 Şubat 2020 tarihinde başlatılan 2020 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı kapsamında büyükbaş hayvanlarda uygulanan Şap ve LSD Aşılama Programları 30 Haziran 2020 tarihi itibari ile sona erdi.

HAYVAN ÖLÜMLERİNE YOL AÇIYOR !

Şap hastalığına sığır, manda, koyun ve keçilerin yanı sıra yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlı olup hastalığa bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksek olduğundan aşılamalar yapıldı. Hayvanların bu hastalığa yakalanması, ekonomik olarak da kayıplar yaşatıp ayrıca süt ve et veriminde de düşüşlere sebep oluyor.

Hayvanlarda süt veriminde ortalama % 15 ve et veriminde % 10 düşme yaşatan şap hastalığı, üreme performansında da düşmeye sebep oluyor. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup % 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabiliyor.

HASTALIKTAN KORUNMANIN YOLU

Hayvanları bu hastalıktan korumanın yolu ise hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılamasının yapılması ve sineklerle mücadele edilmesi. Samsun'da söz konusu Şap Aşılama Program kapsamında 372.504 büyükbaş hayvana aşılama yapıldı. Samsun Valisi Dr. Zülkif DAĞLI, aşılama çalışmasında yer alan personele ve programa destek veren Belediye Başkanlarına, Muhtarlara, Üretici Birlikleri ile işletme sahiplerine teşekkürlerini iletti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.