Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
2017-12-02 09:07:14

Putin ve Trump’ın kurtlar dansı

Şerif Yılmaz

serifyilmaz55@hotmail.com 02 Aralık 2017, 09:07

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Amerika'ya karşı yeni büyük hamlesini, 1979 da işgal edip 1989 da tamamen çekildikleri Afganistan'a Ekonomik çıkartma yaparak başlattı. Trump'a karşı yaptığı akıl dolu hamlelere bir yenisini ekleyen Rusya devlet başkanı Putin, 20 büyük iş adamını Afganistan'a gönderdiği gibi, Afganlılarla dostluğunu pekiştirmek için elçiliklerindeki eleman sayısını iki kat arttırmıştır. 

Amerika’nın hoyrat ve savaşçı yüzünün karşısına, yumuşak ve güler yüzlü Rusya olarak çıkmaya başlayan Putin, Bir yandan da Afganistan'da IŞİD'e karşı, Orta doğuda verdiği büyük mücadelesinin de propagandasını yaptırarak Afganlıların sempatisini kazanmaya çalışıyor. 

Afganistan'ın dış yatırım çekebilecek hiçbir özelliği yokken, Rusya'nın bu ülkeye yatırım yapmasının altında yatan gerçeklerden birisi de, Asya'nın siyasi arenasında "yumuşak güç" olduğunu iyiden iyiye pekiştirmektir. Bilindiği üzere, bölgede Amerika askeri güç olarak bir hayli antipati toplamış ve itibar kaybına uğramıştır. 

Bunu iyi analiz eden Rusya lideri, tehdit, baskı ve zorlama yoluyla değil, Afgan halkına sempatik gelecek yardımlarla ve ikna yoluyla Uluslararası değerleri kendi tercihleri yolunda kullanmak istiyor. Bir yandan gönülleri fethetmeye çalışan Rusya, aynı zamanda bölgede askeri bir zafer arzulayan Amerika'ya meydan okuyuşunu da sürdürüyor. 

Yumuşak güç rolünü kesintisiz oynamayı sürdüren Rusya hem, Afganistan da gönülleri kazanarak sempati toplayacak hem de işgalci imajını unutturarak imaj yenileyecektir. Her zaman dedim ve diyeceğim: dünyada ki, çok akıllı ve Milliyetçi liderlerin başında Vladimir Putin gelir. Görünen o ki, Putin dünyayı tek başına Amerika'ya ve Trump'a bırakmayacak.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.